7.7.18

Ταϊλάνδη: Φτάνουν οι μηχανικοί του Έλον Μασκ - Ποιό είναι το σχέδιό τους

Σήμερα αναμένεται η άφιξη στην Ταΐλάνδη των επίλεκτων μηχανικών της ομάδας του Elon Musk για να βοηθήσουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού των παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί σε σπήλαιο.
Συγκεκριμένα, θα φτάσουν δύο μηχανικοί για να συνεργαστούν με τις αρχές, ένας έχει φτάσει ήδη και ακόμη έξι θα φτάσουν την Κυριακή.

Στόχος τους, να εξετάσουν το πόσο εφικτό είναι να δημιουργηθεί ένα φουσκωτό τούνελ από ενισχυμένο νάιλον που θα έχει οξυγόνο για να βγουν τα παιδιά.
Some good feedback from cave experts in Thailand. Iterating with them on an escape pod design that might be safe enough to try. Also building an inflatable tube with airlocks. Less likely to work, given tricky contours, but great if it does.
"Έχουμε κάποια καλά νέα από τους ειδικούς ερευνητές σπηλαίων της Ταιλάνδης. Εξετάζουμε μαζί τους έναν σχεδιασμό διαφυγής μέσω τούνελ που μπορεί να είναι αρκετά ασφαλής για να εφαρμοστεί. Παράλληλα, κατασκευάζουμε τον φουσκωτό σωλήνα με πλάγια προστατευτικά. Είναι λιγότερο πιθανό να δουλέψει λόγω της ιδιαιτερότητας των τοιχωμάτων, αλλά θα ήταν εξαιρετικά καλό αν απέδιδε", έγραψε ο Μασκ στο Twitter.
Σε σχόλιά του, ο Μασκ τόνισε ότι "θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσω τα παιδιά. Η ομάδα μου θα σκάψει βαθιά και θα βοηθήσει όσο καλύτερα μπορεί", ενώ ζητά να είναι όλοι αισιόδοξοι.
Επίσης η εξειδικευμένη ομάδα του δισεκατομμυριούχου θα παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, θα βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων από το σπήλαιο και θα παρέχει ενεργειακή ενίσχυση.
Οι διασώστες ανακοίνωσαν πάντως σήμερα ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση.
"Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους" δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρνι.

"Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή", διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.
pronews