14.3.18

Εμείς ξέρουμε τι και γιατί συνέβη στον Σαγγάριο.


Αυτός ξέρει ότι το θανατηφόρο πλήγμα

στην Οθωμανική αυτοκρατορία

το προκάλεσε η Ελληνική Επανάσταση;

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Αυτοθαυμαζόμενος ολοένα και περισσότερο ως νέος … πορθητής ο Ρετζέπ Ταγίπ, «με υπεροψίαν και μέθην», όπως ο Δαρείος του ομώνυμου καβαφικού ποιήματος, «όχι όμως – μάλλον / σαν κατανόηση της ματαιότητας των μεγαλείων» (απ’ αυτά δεν έχει ιδέα ο περί ου) ξέρασε όλον τον κοπρώδη εσωτερικό του κόσμο εναντίον μας και μας απείλησε με «χαιρετισμό» γκρίζου λύκου: «Ας μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στον Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Στο Σαγγάριο ξέρουμε τι και γιατί μας συνέβη. Πληρώσαμε τον φόρο αίματος του Εθνικού μας Διχασμού. Αυτός όμως ξέρει από ποιους δέχτηκε τα θανατηφόρα πλήγματα η πάλαι ποτέ ισχυρότερη αυτοκρατορία της Ευρασίας, η Οθωμανική, που είχε έκταση 18 εκατομμύρια τ. χλμ., για να καταντήσει το σημερινό κενόδοξο ομοίωμά της το οποίο μετράει μόλις 700 χιλιάδες τ. χλμ. Αυτό κυβερνά η ακατάσχετη δοξομανία του. Αργά ή γρήγορα πάντως το «εγώ» του θα θρυμματισθεί όπως εκείνο του Μεντερές…

Στα καθ’ ημάς:

Ψηλαφούμε τα πρώτα δείγματα της ανώμαλης προσγείωσης των πολιτικών μας στην ωμή πραγματικότητα που στήνει γύρω μας ο κατά τα άλλα σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, και όχι μόνο, «σεϊχουλισλάμης».

Εποχή προκλητικά παρακμιακή. Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων. Συρόμενες πίσω από τα γεγονότα που στήνει ο εχθρός. Δεν παράγουν οι ίδιες γεγονότα. Έπονται – σέρνονται χωρίς όραμα και εθνική αποφασιστικότητα. Αγωνία μας να ξεφυτρώσει κάποιος, τιμωρός στην έκφραση του Βιργιλίου, «εκ των οστέων ημών έκδικος». Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένος των Ελλήνων τα ιερά.

Ξεχειλίζει η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία δεν είναι πλέον ρητορική. Και δεν είναι μόνον τακτική. Αλλά κραυγαλέα στρατηγική. Από την κυπριακή ΑΟΖ και ως τη Θράκη επιχειρούν να επιβάλλουν στρατιωτικά τετελεσμένα.

Εξεδίωξαν κλωτσηδόν την ΕΝΙ από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά η εμφάνιση, επιτέλους τώρα του 6ου Στόλου είναι εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει «δις εξαμαρτείν». Επομένως δεν θα επαναληφθεί το ίδιο με την EXXON Mobil.

Ο τούρκος έχει λάβει τις αποφάσεις του α) Θέλει να επεκταθεί εδαφικά, σε βάρος του Ελληνισμού πρωτίστως. β) Εποφθαλμιά τον ενεργειακό πλούτο Ελλάδος – Κύπρου. γ) Διαχειριζόμενος τη λαθρομετανάστευση της μείζονος περιοχής κρατάει ένα γεωπολιτικό εργαλείο, έτοιμος να το ενεργοποιήσει κατά της Ελλάδος.

Επείγουν:

· Ένας πανεθνικός συναγερμός, ικανός να συνεγείρει τον απανταχού της γης Ελληνισμό, ο οποίος να κληθεί να συμπαρασταθεί με όλους τους τρόπους που ο ίδιος γνωρίζει και μαζί με τους επιχωρίους να συνεισφέρουν άλλοι εκ του περισσεύματος και άλλοι εκ του υστερήματός τους (έτσι έπραξαν στις κρίσιμες ώρες της ιστορίας) για ένα άμεσο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

· Ενδυνάμωση του φρονήματος των Ελλήνων. Ο Ξενοφών δίδασκε ότι «ούτε πλήθος εστιν, ούτε ισχύς η εν τω πολέμω τας νίκας ποιούσα. Αλλ’ οπότεροι αν συν τοις θεοίς ταις ψυχαίς ερρωμενέστεροι ίωσιν επί τους πολεμίους, τούτους ως επιπολύ οι εναντίοι ου δέχονται» (Κύρου Ανάβασις Γ, 1, 42). Δηλαδή, ούτε το πλήθος, ούτε η υλικοτεχνική υποδομή είναι αυτά που φέρνουν τη νίκη στον πόλεμο. Αλλά οι εχθροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κυρίως όσους με ψυχική δύναμη και την επίκληση του θείου ορμούν εναντίον τους.

Όσο για την ηγεσία και τον στρατηγό. Κατά τον Πλούταρχο (Ει πολιτευτέον πρεσβυτέρω 788 d), αυτοί πρέπει να βλέπουν συγχρόνως και μπροστά και πίσω, «άμα πρόσω και οπίσω οράν»!

Πάντα ταύτα προϋποθέτουν αποκήρυξη της αυτοκτονικής κατευναστικής πολιτικής και υιοθέτηση μιας πολιτικής αποτρεπτικής ισχύος.

Επίκειται μία περίεργη σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις 26/3 στη Βάρνα. Φυσικά και δεν έχει νόημα. Ευελπιστούμε να ματαιωθεί. Εξ άλλου μετά την απόρριψη από την Άγκυρα του «Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή» που πρότεινε ο Γκουτιέρες και τον Γ’ Αττίλα στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι πλέον αδιανόητες οι λεγόμενες διακοινοτικές.

Διαρρέεται παρέμβαση των ΗΠΑ σε μια ad hoc συνάντηση με πρόσκληση Τίλερσον των Κοτζιά και Τσαβούσογλου. Πιθανολογείται ότι το προσωρινό παυσίπονο της Άγκυρας θα κοστολογηθεί σε ανταλλάγματα ελληνικών υποχωρήσεων. Προς Θεού!

Οι Αμερικανοί πασχίζουν να ματαιώσουν την όποια ρωσική διείσδυση στην περιοχή. Και η Ρωσία να εμποδίσει την αμερικανική. Το ομόδοξον «ξανθόν γένος» έχει βρει ένα modus vivendi και operandi με τον ιστορικά εξ ορισμού αβέβαιο, βραχυχρόνιο και πάντοτε ασταθή εταίρο, την Τουρκία, αλλά οι διεθνείς παίκτες έτσι συμπεριφέρονται. Ωστόσο εκεί που έχουν προχωρήσει οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι αφελές για τις ΗΠΑ να περιμένουν παλιννόστηση της Τουρκίας σε ορατό τουλάχιστον χρόνο στην αγκαλιά τους.

Είναι βέβαιον ότι το ήθος αποτελεί ολότελα ξένη και άγνωστη έννοια στις διακρατικές σχέσεις των μεγάλων. Δεν το έχουν για τίποτε να μας πουλήσουν στον τούρκο για να τον εξευμενίσουν. Ανταλλάγματα προφανώς αναπαλλοτρίωτα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα του Ελληνισμού. Δεν είναι δικά τους άλλωστε για να τα πονέσουν. Βεβαίως αν αυτά ήταν ισραηλινά, δεν θα διανοούνταν η αμερικανική κυβέρνηση, ούτε καν να σκεφτεί παρόμοια πράξη…

Υπερκινητικός ο πρέσβης κ. Πάιατ, μιμείται μεθόδους και συμπεριφορές Πιουριφόι άλλων εποχών, για τις οποίες οι Έλληνες δεν διατηρούμε τις αγαθότερες μνήμες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι αρθρογράφοι επισημαίνουν τον βαρυσήμαντο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η ανά τον κόσμο Ελληνική Διασπορά. Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει το έγκλημα της μη αξιοποίησής της. Με μια «μυστική σχέση» με την πατρίδα οι συμπατριώτες μας του Εξωτερικού που βιώνουν αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες για να επαληθεύσουν τον πατριωτισμό τους. Η επίσημη Ελλάς με εξαίρεση μεμονωμένες και εκ των πραγμάτων χωρίς δυστυχώς συνέχεια προσπάθειες ορισμένων πολιτικών δεν αισθάνθηκε την ανάγκη μιας συστηματικής και με διάρκεια οργάνωσης του Μείζονος εκτός συνόρων Ελληνισμού. Τους χρειαζόμαστε. Δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τις γνώσεις τους και τις προσβάσεις τους στις κοινωνίες και στις εξουσίες των χωρών που σταδιοδρομούν. Χρειαζόμαστε την βοήθειά τους.

Καιροί ου μενετοί…



Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης