23.2.18

Ελληνικά ομόλογα: Μία Moody's δεν φέρνει την άνοιξη


Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας από Moody's και S&P έχουν περιορίσει τις πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, χωρίς όμως να δώσουν την ώθηση που θα περίμενε κανείς. Μετά τη χθεσινή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, σήμερα η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου παρουσιάζει οριακή άνοδο, κυμαινόμενη έτσι και πάλι κοντά σε προ Moody's επίπεδα. 

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς κινείται στο 4,4% από  περίπου 4,35% που έκλεισε στη χθεσινή συνεδρίαση. Η αναβάθμιση έκπληξη κατά δύο βαθμίδες από τον αμερικανικό οίκο είχε οδηγήσει την απόδοση την Πέμπτη ακόμη χαμηλότερα, στο 4,25%, ωστόσο τα κέρδη δεν διατηρήθηκε έως τέλους. Το spread έναντι του γερμανικού Bund κυμαίνεται κοντά στις 370 μονάδες βάσης. 
Οι επενδυτές τηρούν ουσιαστικά στάση αναμονής. Σε μία περίοδο κατά την οποία τα βλέμματα είναι στραμμένα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τη Γερμανία, αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις στην ελληνική αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να μην δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, επικαλούμενο δύο εκκρεμότητες, ενώ στη ζυγαριά των επενδυτών φαίνεται να «μετράει»  και ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης Novartis. Πρόκειται για δύο παράγοντες, που όπως έχουν επισημάνει ξένοι οίκοι το τελευταίο διάστημα, θολώνουν τις προοπτικές της καθαρής εξόδου. 
Η πορεία των ελληνικών ομολόγων το προσεχές διάστημα θα εξαρτηθεί τόσο από τις εξελίξεις στο εσωτερικό όσο και από το γενικό κλίμα στις αγορές. Θετικό είναι το γεγονός ότι ύστερα από μία πέριοδο έντονης αναταραχής, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα των περισσότερων οικονομιών της Ευρωζώνης. Εξαίρεση αποτελεί η Ιταλία, που οδεύει στις κάλπες. Η επόμενη εβδομάδα, μετά τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, αλλά και της κάλπης του SPD στη Γερμανία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά. 
naftemporiki.gr