*

23.2.18

Αυστηρό μήνυμα Τουσκ προς την Άγκυρα για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Λόγια, λόγια....Juan
Ένα αυστηρό μήνυμα έστειλε προς την Άγκυρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ο κ. Τουσκ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι από τη στάση της Τουρκίας από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί το εάν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.


Οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν σήμερα τον Ντόναλντ Τουσκ -όπως και τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. που συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες- για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ: 

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου». 

Στήριξη και από Μέρκελ

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός έλαβε στήριξη για το εν λόγω θέμα και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τετραμερούς συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει την απόλυτη στήριξή της στο ζήτημα αυτό.
Μάλιστα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η στήριξη αυτή είναι σαφής και δεδομένη.
Και οι τέσσερις παρευρισκόμενοι, άλλωστε, υπογράμμισαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.
Τη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που τόνισε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.
cnn.gr