20.2.18

Δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων στη Τουρκία - Εντάλματα σύλληψης 170 στρατιωτικών - Πιθανό κύμα προσφύγων σε Ελλάδα

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 170 υπόπτων για διασυνδέσεις με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Προφανώς αυτή είναι και η αιτία της αυτομόλησης και παράδοσης στις ελληνικές αρχές των 17 ανώτερων κρατικών Τούρκων υπαλλήλων (διαβάστε σχετικά εδώ) οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στον Ελληνικό Στρατό στο φυλάκιο της Παναγιάς στις Οινούσσες.
Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu , στο στόχαστρο της επιχείρησης, η οποία επικεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε 37 άλλες επαρχίες, βρέθηκαν απόστρατοι και εν υπηρεσία στρατιωτικοί καθώς και στρατιωτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετέδωσε το πρακτορείο και πρόσθεσε ότι 22 από αυτούς συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.
Οι ύποπτοι θεωρείται ότι είχαν έρθει σε επαφή με ιμάμηδες του δικτύου από τηλεφωνικό θάλαμο ή από άλλο σταθερό τηλέφωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι συλλήψεις εντάσσονται στην επιχείρηση εξάρθρωσης του δικτύου του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και αρνείται κάθε ανάμειξη στο πραξικόπημα. 
Οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι θα υπάρξει νέο κύμα  προσφύγων, όπως αυτοί που εμφανίστηκαν χθες στην Παναγιά στις Οινούσσες της Χίου, οι οποίοι θα αποτελέσουν νέα εστία τριβής με την Αγκυρα.
Κατά τους 19 μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 240 ανθρώπους, η Τουρκία έχει φυλακίσει τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους θέτοντας σε ισχύ την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επίσης έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 εργαζόμενους στον στρατό, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το πέμπτο κατά σειρά περιστατικό παράνομης εισόδου Τούρκων πολιτών στη Χίο ήταν αυτό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας στην Πούντα Οινουσσών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, πρόκειται για 17 άτομα και συγκεκριμένα 4 γυναίκες, 7 άνδρες και 6 παιδιά από διάφορες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, που ζητούν άσυλο. Οι αρχικές πληροφορίες ότι πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους και δικαστικούς που ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν από το καθεστώς διώξεων που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος ΠρόεδροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνονται πλήρως.
Οι οικογένειες των Τούρκων μεταφέρθηκαν αρχικά στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς για καταγραφή και ταυτοποίηση.
Στη συνέχεια τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου που θα τους μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά ώστε να ακολουθηθεί η συνηθισμένη διαδικασία στην Αθήνα.
Οι αρχές της Χίου για λόγους ασφάλειας των Τούρκων πολιτών δεν δημοσιοποιούν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά τους καθώς και τις ακριβείς περιοχές προσέλευσής τους.
pronews