27.1.18

Αφρίν: «Κονιορτοποίηση» τουρκικού άρματος μάχης από γυναίκες του YPJ - «Τέλος» τα όπλα από ΗΠΑ στους Κούρδους (βίντεο)

Όπως ανακοίνωσε η σήμερα η τουρκική προεδρία οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν την Άγκυρα ότι δεν θα παράσχουν άλλα όπλα στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, το YPG, την στιγμή που η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» μπαίνει στην 8η ημέρα επιχειρήσεων.

Η τουρκική επιδρομή στην περιφέρεια του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της YPG έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά έχει επίσης προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.
Η τουρκική προεδρία ανέφερε σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ είχαν χθες Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία ο Μακμάστερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν πια όπλα στη YPG. 
Χθες Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους Κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς, στα σύνορα με το Ιράκ -- μια κίνηση που δημιουργεί κίνδυνο για ενδεχόμενη σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις που είναι σύμμαχες των Κούρδων.
Αφότου άρχισε η επιδρομή, στην οποία η Άγκυρα έδωσε την ονομασία «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα προωθηθούν προς ανατολάς, προς την πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και αποτελεί τμήμα των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι και όπου αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες.
Οποιαδήποτε τουρκική προώθηση προς την Μανμπίτζ μπορεί να απειλήσει τις αμερικανικές προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η βόρεια Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν επισήμως περίπου 2.000 στρατιώτες στο πλαίσιο του διεθνούς συναπσισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Σε μια ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών εντάσεων, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαφώνησαν σχετικά με το κύριο μήνυμα μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Ερντογάν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε την Τετάρτη.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να περιορίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ.
Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως οι Καλίν και Μακμάστερ συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί ο στενός συντονισμός ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε «να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».
Το παράρτημα ενημέρωσης των κουρδικών Γυναικείων Μονάδων Προστασίας («YPJ») αποδέσμευσε βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή που το “YPJ” επιτίθεται σε ένα τουρκικό άρμα μάχης με έναν καθοδηγούμενο αντιαρματικό πύραυλο στην συριακή περιοχή της Αφρίν.
Το YPJ ισχυρίζεται ότι το άρμα μάχης καταστράφηκε.
YPG: 303 νεκροί Τούρκοι
Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018, οι κουρδικές «Λαϊκές Μονάδες Προστασίας» («YPG») ανακοίνωσαν μεσώ επίσημου δελτίου ότι, από την 20η Ιανουαρίου, οι μαχητές τους σκότωσαν τριακόσιους οχτώ (308) μαχητές του τουρκικού Στρατού και των αντιπρόσωπων του από τον “Ελεύθερο Συριακό Στρατό” (“FSA”) στην συριακή περιοχή της Αφρίν.
Το ανακοινωθέν αποκάλυψε επίσης οτι οι μαχητές του “YPG” κατέστρεψαν δέκα οχήματα του τουρκικού Στρατού κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού Στρατού ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 343 μαχητές του YPG, του YPJ, του PKK ακόμα και του Ντά’ες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») είχαν σκοτωθεί απο την έναρξη της επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” στην περιοχή της Αφρίν.
Παρατηρητές πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του “YPG” και του τουρκικού Στρατού είναι εσφαλμένοι και είναι μέρος του υπο εξέλιξη πολέμου προπαγάνδας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σε μια σχετική εξέλιξη, οι κουρδικές πηγές αποκάλυψαν οτι αρκετοί ξένοι μαχητές έφτασαν στην περιοχή της Αφρίν για να ενταχθούν στο πλευρό του “YPG” για πολεμήσουν εναντίον του τουρκικού Στρατού.
Οι πηγές δήλωσαν οτι οι μαχητές προέρχονται απο τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και οτι όλοι έχουν πολεμική εμπειρία.
Σε επίσημο βίντεο που αποδεσμεύθηκε απο την υπηρεσία τύπου του “YPG”, οι ξένοι μαχητές ορκίζονται να υπερασπίσουν την περιοχή της Αφριν και να πολεμήσουν τον τουρκικό Στρατό όπως πολέμησαν το Ντά’ες στην Ράκα και την Ντέιρ Εζόρ.
Οι μαχητές πιθανόν εισήλθαν στην Αφρίν μέσω της διαδρομής από το Χαλέπι η οποία ελέγχεται απο τον Συριακό Αραβικό Στρατό. Αυτό υποδηλώνει οτι το “YPG” μπορεί να μετακινεί τις δυνάμεις του μέσα απο τις περιοχές που ελέγχονται απο το καθεστώς της Συρίας.
Επιθέσεις Τ-129 σε στόχους του YPG στην Αφρίν
Το εγχώριας κατασκευής τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο “ATAK T-129” πραγματοποίησε την πρώτη του στρατιωτική αποστολή το πρωί της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξης τουρκικής επιχείρησης “Κλάδος Ελαίας” στην βόρεια Συρία, προβάλλοντας στόχους του “YPG” δυτικά της Αφρίν.
Τα τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα χρησιμοποίησαν της καθοδηγούμενες ρουκέτες αέρος-εδάφους “CIRIT” -επίσης τουρκικής κατασκευής- για την προσβολή αρκετών στόχων στο έδαφος που καταδείχθηκαν με ακρίβεια μέσω λέιζερ, εκ των πρότερων, από τις χερσαίες δυνάμεις, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Anadolu” υπό συνθήκες ανωνυμίας λόγω των περιορισμών στην διάχυση πληροφοριών προς τα μέσα ενημέρωσης.
Η ομάδα του “Anadolu” στο έδαφος κινηματογράφησε τις νυχτερινές βολές των ελικοπτέρων εναντίον στόχων του YPG.
Σχεδιασμένο για επιθετικές και αναγνωριστικές αποστολές, το ελικόπτερο παράγεται από την “TAI” και διατίθεται προς εξαγωγή στους στρατούς όλου του κόσμου.
Νεκροί άμαχοι και παιδιά από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς
Τα τελευταία 24ωρα έχει επικρατήσει σάλος στο διαδίκτυο καθώς εμφανίζονται φωτογραφίες από αμάχους και παιδιά να έχουν πέσει θύματα των τουρκικών βομβαρδισμών.
Δείτε με προσοχή τις εικόνες που ακολουθούν καθώς είναι πολύ σκληρές.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
Armenian family living in ’s Rajo district in Syria were targeted by Turkish airstrikes. Man named Roser Konish was killed. His mother Semsa Konish (57 years old) and sister Hanifa Konish (25 years old) were wounded.
BREAKING: War planes belonging to Turkish Air Force bombarded Mabata town of and killed 7 people from the same family. pic.twitter.com/lIptZSqj47
UPDATE: Turkish jets hits Mabata town in and killed 7 people of an Arab IDP family who has come from . Names of the 5 victims are Taha al Xatir(40), Emine al Xatir(40), Zakiye al Xatir, Souleyman al Xatir(14), Esra alXatir. pic.twitter.com/waOGXDYqO5
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
President Erdoğan: “I would like to address those who advise us 'to quickly complete the operation.' What would your reaction be if missiles landed on top of your churches and people praying inside lost their lives?”

pronews