20.1.18

Καμπούλ: Ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental - Φόβοι ακόμα και για 30 νεκρούς

Υπάρχουν όμηροι, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο - Αφγανός δημοσιογράφος ανέφερε ότι τα θύματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και 30 ενώ αξιωματούχος έκανε λόγο για 15 θύματα - Νεκρός ένας εκ των δραστών

Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Kabul Intercontinental στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών σήμερα.


Δημοσιογράφος της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δράστες φώναζαν «Αλάχου Άκμπαρ» και ότι οι ένοπλοι πετούσαν ανθρώπους από τον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, ενώ μπροστά στο ξενοδοχείο υπάρχουν τέσσερα πτώματα.

Άνθρωπος που δραπέτευσε από το ξενοδοχείο ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί ή τραυματίες. Λίγη ώρα αργότερα, Αφγανός δημοσιογράφος επικαλούμενος αξιωματούχο ασφαλείας της Καμπούλ, ανέφερε και αυτός ότι υπάρχουν 15 θύματα. Δημοσιογράφος μεγάλου Αφγανικού μέσου ανέφερε ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν έως και τους 30 
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ναζίμπ Ντανίς, ανάμεσα στους ενόπλους είναι και καμικάζι, ενώ οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, έχοντας φυσικά αποκλείσει την περιοχή, προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν. Επίσης ανέφερε ότι ένας εκ των τεσσάρων δραστών είναι νεκρός. Επίσης ανέφερε ότι αρκετοί πελάτες αλλά και μέλη του προσωπικού έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στο ξενοδοχείο, από τις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης κρίσεων.Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται αξιωματούχους της αστυνομίας, υπάρχουν νεκροί, κάποιοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατάσταση ομηρείας, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο.

Οι ένοπλοι, σύμφωνα με τον Αφγανό δημοσιογράφο Μπιλάλ Σαρουάρι, μπήκαν στο ξενοδοχείο από την κουζίνα και κινήθηκαν στα δωμάτια 104 και 105. Η επίθεση ξεκίνησε όταν σημειώθηκε μια έκρηξη με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με μια πηγή από τους κόλπους των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η ομάδα των ενόπλων άρχισε να πυροβολεί στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου προτού αποσυρθεί στον τρίτο όροφο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.Ένας άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πάλευαν ενάντια σε πυρκαγιά αλλά και με τους επιτιθέμενους, στον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου, κάτι που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (NDS), προσθέτοντας ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει φωτιά και στην κουζίνα του ξενοδοχείου.

Το περιστατικό συμβαίνει μόλις πέντε ημέρες αφού δύο πύραυλοι χτύπησαν τον διπλωματικό χώρο του κεφαλαίου του Αφγανιστάν.

Περισσότερα ερωτήματα εγείρονται από δύο γεγονότα: Πρώτον το ότι τοπικά μέσα αναφέρουν πως υπήρχαν στο ξενοδοχείο 100 επίσημα πρόσωπα για κάποιο συνέδριο και γι' αυτό το λόγο, αυτό φυλασσόταν καλά. 

Το δεύτερο είναι ότι, όπως αναφέρει και το CNN, το State Departement με ειδική οδηγία που εξέδωσε στις 18 Ιανουαρίου είχε προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις από ομάδες ενόπλων σε ξενοδοχεία της χώρας.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι η ασφάλεια του ξενοδοχείου είχε περάσει σε ιδιωτικά χέρια, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα. 

 Το ίδιο ξενοδοχείο μάλιστα είχε δεχτεί ξανά επίθεση το 2011, όταν σκοτώθηκα 21 άτομα, μεταξύ των οποίων και εννέα από τους τρομοκράτες.

protothema