5.1.18

Ο Ερντογάν στο Παρίσι με δώρα για τους Γάλλους



Αποφασισμένος να εγκαινιάσει μία «νέα αρχή» στις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς Ευρωπαίους συμμάχους της, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται το Παρίσι με βασικό σκοπό να ξεπαγώσει το κλίμα μεταξύ της Άγκυρας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτόν ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε παράλληλα τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βερολίνο. 


Παρά τον εχθρικό γαλλικό Τύπο, που σήμερα κατακλύζεται από πρωτοσέλιδα άρθρα για τον «νέο Σουλτάνο», ο οποίος προβαίνει σε μαζικές διώξεις αντιφρονούντων στην πατρίδα του, ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είναι αποφασισμένος να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο το σύνολο των εκκρεμοτήτων, με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό ζήτημα και τη θέση-«κλειδί» της Τουρκίας στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Άλλωστε, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απόλυτη συνείδηση της πραγματικότητας, η οποία είναι αμείλικτη και υπαγορεύει στις ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν διαδικασία συνεννόησης με την Άγκυρα προκειμένου να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του προσφυγικού κύματος.
Δόγμα Ερντογάν: «Ενίσχυση των σχέσεων με τους φίλους και μείωση του αριθμού των εχθρών μας»Δεν αρκείται όμως μόνο σε αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας πως η οδός του «business as usual» είναι και η πλέον εγκεκριμένη και αποτελεσματική διαδικασία για την επίτευξη ενός νέου modus vivendi μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Έτσι η τουρκική πλευρά υπογράφει με το ευρωπαϊκό consortium παραγωγής αμυντικών συστημάτων αιχμής EUROSAM συμφωνία συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. 

Μία εβδομάδα, δηλαδή, μετά την επικύρωση της αγοράς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και μάλιστα με ρωσικό δανεισμό, η Άγκυρα «αγκαλιάζει» έναν από τους βασικότερους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν οι γαλλικές Aerospacial και Thompson καθώς και η ιταλική Alenia. Η συμφωνία αυτή άρχισε να καταρτίζεται τον Ιούλιο του 2017 με σκοπό να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του ίδιου χρόνου και ω του θαύματος να συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα στο Βερολίνο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επιχειρεί μία αντεπίθεση γοητείας στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου δόγματος της Άγκυρας «ενίσχυση των σχέσεων με τους φίλους και μείωση του αριθμού των εχθρών μας».

Ένας Τούρκος στο Παρίσι
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίσκεψή του στη Γαλλία την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου έχει στόχο να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη μονοήμερη αυτή επίσκεψη, η Τουρκία και η Γαλλία «θα κάνουν αποφασιστικά βήματα» στα πεδία της οικονομίας και της πολιτικής. «Οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους σημαντικά βήματα πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά» τόνισε χαρακτηριστικά.



Ο Ερντογάν ανέφερε, μάλιστα, ότι η σχέση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είχε «μία καλή αρχή». «Θα κάνω την πρώτη μου επίσκεψη στην Ευρώπη από την αρχή του 2018 για να συναντήσω τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Και στο παρελθόν είχα εξαιρετικές επαφές και με τους προέδρους Σιράκ και Σαρκοζί, αλλά με τον κ. Μακρόν εγκαινιάσαμε μία νέα εποχή. Είχαμε μία πολύ καλή αρχή σε ό,τι αφορά στις διμερείς μας σχέσεις και στα ζητήματα που αφορούν τις χώρες μας».

«Τα βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα είναι όλα προς τη σωστή κατεύθυνση και είμαι πολύ αισιόδοξος, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν το γεγονός της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στον αμυντικό τομέα» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

zougla.gr