5.1.18

Μάθημα δημοκρατίας του Μακρόν προς Ερντογάν


Με μία ξεκάθαρη δήλωση χωρίς ίχνος γαλατικής ευγένειας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε μπροστά στον εκνευρισμένο Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, πως η κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία δεν επιτρέπει ούτε ξεπάγωμα, ούτε πρόοδο, ούτε ακόμα και κάποιες εξελίξεις στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

​Το ανεξέλεγκτο ταμπεραμέντο του Ταγίπ Ερντογάν κυριάρχησε της διπλωματίας και αποκάλυψε δημόσια το πόσο ελάχιστες αντοχές διαθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, απέναντι στις αυτονόητες καταγγελίες
Η σαφήνεια των λόγων του προέδρου της Γαλλίας προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε μάλιστα κάνει μάθημα Ιστορίας στους παρισταμένους Γάλλους δημοσιογράφους. Έφθασε στο σημείο ο κύριος Ερντογάν να μιλήσει για στοχαστές, οι οποίοι υποθάλπτουν την τρομοκρατία, εννοώντας βεβαίως δημοσιογράφους και διανοούμενους. Όταν μάλιστα ένας Γάλλος δημοσιογράφος των ρώτησε αν η Τουρκία έχει πουλήσει όπλα στους τζιχαντιστές, ο Ερντογάν του απάντησε «φέρεστε σαν Γκιουλενιστής».

Για άλλη μια φορά λοιπόν, το ανεξέλεγκτο ταμπεραμέντο του Ταγίπ Ερντογάν κυριάρχησε της διπλωματίας και αποκάλυψε δημόσια το πόσο ελάχιστες αντοχές διαθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, απέναντι στις αυτονόητες καταγγελίες που διατυπώνονται για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους. Μάλιστα προηγουμένως ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε εκφράσει την ανησυχία του για την τύχη εκπαιδευτικών, διαννοούμενων, πανεπιστημιακών, επιστημόνων και καλλιτεχνών που έχουν διωχθεί και διώκονται στην Τουρκία από την ημέρα της απόπειρας του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.



Λογικά, και μετά από αυτή τη συνέντευξη Τύπου, θα μπορούσαν οι παρατηρητές να διατυπώσουν την άποψη πως το εγχείρημα του Ταγίπ Ερντογάν να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της, με αφετηρία το Παρίσι, δεν στέφθηκε και από μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, και επειδή δεν έχει γίνει γνωστή στις λεπτομέρειες της η ατζέντα των συνομιλιών, θα έπρεπε κανείς να είναι προσεχτικός, δεδομένου ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στους πέντε πρώτους επενδυτές στην Τουρκία, αλλά και διότι από το μεσημέρι έγινε γνωστή η υπογραφή της συμφωνίας συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων μεταξύ του ευρωπαϊκού κονσόρτιουμ Eurosam και της Τουρκίας.

Η συμφωνία αφορά τη συμπαραγωγή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εδάφους-αέρος στην Τουρκία. Το ευρωπαϊκό κονσόρτιουμ αποτελείται από τη γαλλική Aerospaciale, την ιταλική Alenia και την πολυεθνική Thomson. 

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ηγέτη έπειτα από συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι.


​«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΕπιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε άλλο σημείο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι συμβάλλουν στην ενίσχυση των τρομοκρατών μέσω των όσων γράφουν, αφού ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι, ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.



«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν "κηπουρούς"» που τους στηρίζουν, σημείωσε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος διατύπωσε λίγο νωρίτερα την ανησυχία του για την τύχη των σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο κύμα εκκαθαρίσεων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Αυτοί οι "κηπουροί" είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας»... Δεκτός με διαμαρτυρίες και έντονες αποδοκιμασίες έγινε ο Ερντογάν στο Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Το επεισόδιο με τον δημοσιογράφο που έκανε «ενοχλητική» ερώτηση για το Ισλαμικό Κράτος


Ο  Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον ενός Γάλλου δημοσιογράφου που τον ρώτησε σχετικά με τις υποψίες ότι η Άγκυρα προμήθευσε όπλα στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος το 2014, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για την εκπομπή "Envoyé spécial" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ρώτησε τον πρόεδρο της Τουρκίας σχετικά με το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2014, που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015, όταν εμποδίστηκε η διέλευση φορτηγών που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα για τους μαχητές του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Όταν αυτή η υπόθεση αποκαλύφθηκε στην Τουρκία, η Άγκυρα την είχε χαρακτηρίσει μηχανορραφία με την υπογραφή του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που βρίσκεται αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Στον Γκιουλέν και την οργάνωσή του FETO η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, μια κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά ο Γκιουλέν.

«Μιλάς (χρησιμοποιώντας) λόγια της FETO, όχι ως δημοσιογράφος» απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του. «Εκείνοι που είχαν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις ήταν εισαγγελείς της FETO, τώρα βρίσκονται στη φυλακή». «Μου θέτεις αυτό το ερώτημα, όμως γιατί δεν ρωτάς τις ΗΠΑ που έστειλαν 4000 φορτηγά με όπλα στη Συρία;» συνέχισε ο ίδιος.

«Είσαι δημοσιογράφος, όχι; Οφείλεις να ερευνήσεις κι αυτό επίσης» σημείωσε ο Ερντογάν και προειδοποίησε: «Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που θα το καταπιεί αυτό εύκολα».


Υποδοχή με έντονες αποδοκιμασίες από τις Femen και δημοσιογράφους

Έξω από την τουρκική πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλους δρόμους, συγκεντρώθηκαν ακτιβίστριες της διεθνούς φεμινιστικής ομάδας Femen, αλλά και δημοσιογράφοι-μέλη της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να αποδοκιμάσουν την πολιτική του Τούρκου Προέδρου.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δολοφόνε των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ερντογάν», οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την καταπίεση της ελευθεροτυπίας στη γείτονα (όπου παραμένουν φυλακισμένοι ο αριθμός-ρεκόρ των 160 δημοσιογράφων), για την καταπίεση των δικαιωμάτων των γυναικών, της κοινότητας των LGTB , αλλά και της κουρδικής μειονότητας.

Η αστυνομία προέβη σε προσαγωγές τουλάχιστον 4 διαδηλωτών.

Δείτε  φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες:












zougla.gr