27.1.18

“Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να χάσουν την Τουρκία”! Ανάλυση του Τζέϊμς Σταυρίδη που πρέπει να προβληματίσει


Ο Τζέιμς Σταυρίδης απόστρατος Ναύαρχος των ΗΠΑ που έχει θητεύσει σε κορυφαίεες θέσεις του ΝΑΤΟ, πρύτανης στα πανεπιστήμια Fletcher και Tufts , είναι και αρθρογράφος του Bloomberg. Στο τελευταίο του άρθρο ασχολείται με την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και επισημαίνει:

• “Η επιχείρηση, που ονομάζεται “Κλάδος Ελαίας” , αντανακλά δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων. Η άποψή τους είναι ότι η κουρδική πολιτοφυλακή, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, το YPG, ευθυγραμμίζονται με την κουρδική τρομοκρατική ομάδα PKK”.
• “Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν οι Τούρκοι σύμμαχοί της να μην επιτίθενται εναντίον των Κούρδων συμμάχων, οι οποίοι αποδείχτηκαν μια ισχυρή και ικανή πολεμική δύναμη στο έδαφος ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Αλλά οι ευαισθησίες στην Άγκυρα είναι υψηλές, δεδομένης της δεκαετίας δολοφονικών επιθέσεων στην Τουρκία από το ΡΚΚ και είναι κατανοητό ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» στη συριακή πλευρά των συνόρων για να διασφαλίσουν ότι οι κουρδικές τρομοκρατικές ομάδες δεν θα μπορούν να περάσουν εύκολα στο έδαφός της” .
• “Η συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό, υπό την ηγεσία του εγκληματία πολέμου Μπασάρ αλ-Ασαντ, έχει αντιταχθεί έντονα σε αυτή την επιχείρηση. Οι Ρώσοι, παρακολουθούν με χαρά, καθώς οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Τουρκία και οι ΗΠΑ αντιπαρατίθενται . Προς το παρόν, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες. Αλλά το περιθώριο ελιγμών μειώνεται και πρέπι να υπάρξει μια επιλογή. Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ”;
• “Πρώτον, από την άποψη της τακτικής, πρέπει να επιδιώκουμε τον πρώτο μας στόχο: να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, ενώ παράλληλα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον έλεγχο του Άσαντ στη Συρία. Έχουμε επανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του ISIS στην ανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε κουρδικά στρατόπεδα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και χρειαζόμαστε επίσης σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ, έναν κουρδικό ομοσπονδιακό θύλακα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πεισθούν οι Τούρκοι σύμμαχοί μας ότι δεν πρέπει να κλιμακωθεί περισσότερο η κατάσταση στο Αφρίν ,γιατί αυτό , βοηθά μόνο τον Άσαντ και μειώνει τον ενθουσιασμό των Κούρδων να πολεμήσουν μαζί μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρέπει επίσης να καθησυχάσουμε τους Κούρδους εταίρους στα ανατολικά της Αφρίν στη Συρία και στο Ιράκ για μια μακροχρόνια υποστήριξη από τις ΗΠΑ”.
• “Ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της… Ο Υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα πρέπει να ταξιδέψει στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Και το Πεντάγωνο πρέπει να εργάζεται καθημερινά με τον τουρκικό στρατό για να αποκλιμακωθούν οι επιχειρήσεις”.
• “Ο σημαντικότερος στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ στην περιοχή (πέρα από την υποστήριξη του Ισραήλ) είναι να διατηρήσει τη σχέση με την Τουρκία. Ο μεγάλος νικητής σε μια αμερικανική και τουρκική αντιπαράθεση είναι βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει την αντιπαράθεση που θα ΄χει αντίκτυπο στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ήδη σημαντικές εντάσεις στην αμερικανική και τουρκική σχέση, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά αμφισβητούμενης φιλοξενίας στις Ηνωμένες Πολιτείες του απογοητευμένου Τούρκου κληρικού Γκιουλέν, τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποπτεύεται ότι οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του, το 2016. Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν, σωστά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και για πιέσεις της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ΕΔ”.
• “Συνεπώς, απλώς δεν μπορούμε να “χάσουμε” την Τουρκία. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, εντυπωσιάστηκα με τον επαγγελματισμό και τη συμβολή του τουρκικού στρατού στη συμμαχία – στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τα Βαλκάνια, καθώς και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας και ως μέλη των επιτελείων μας… Οι Τούρκοι έχουν μια ισχυρή οικονομία, ένας νέος και αυξανόμενο πληθυσμό και έχουν παραμείνει δίπλα στις ΗΠΑ, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σημασία τους τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αυξάνεται στον 21ο αιώνα. Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να επικρίνουν τις τουρκικές πράξεις στις περιπτώσεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τα ανθρώπινα δικαιώματα – αλλά σε ιδιωτικό επίπεδο, τουλάχιστον σ΄ αυτή τη φάση”.
• “Στους Κούρδους εταίρους μας πρέπει να μετριάσουμε τον αντίκτυπο της τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε με την πάροδο του χρόνου για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων . Αλλά το γενικό στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουμε την Τουρκία ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική κοινότητα. Θα ήταν ένα γεωπολιτικό σφάλμα επικών διαστάσεων να βλέπουμε την Τουρκία να παρασύρεται και να καταλήγει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, το Ιράν και το Λίβανο”.
militaire