5.1.18

Ο «κύβος ερρίφθη»: Η Κύπρος θα ανακηρύξει ΑΟΖ και στη βόρεια πλευρά του νησιού - Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας;

Έτοιμες είναι η Ελλάδα και η Κύπρος για να ανακηρύξουν μονομερώς το «σκοτεινό» μέρος των δικών τους ΑΟΖ, η μεν Ελλάδα το κομμάτι που συνορεύει με Τουρκία και Κύπρο, η δε Κύπρος το κομμάτι που οριοθετείται από τα κατεχόμενα και συνορεύει με την Τουρκία πριν την έναρξη εργασιών του τουρκικού γεωτρύπανου. 

Έτσι ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδη, δήλωσε ότι «η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις».
Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες με στόχο να καταθέσει τις συντεταγμένες σε ότι αφορά την υπόλοιπη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της, για την οποία δεν έχουν κατατεθεί οι εν λόγω συντεταγμένες, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το χρόνο κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις.
Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι υπάρχει αντίφαση στις θέσεις της Τουρκίας, σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας να έχει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι ενεργεί για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε μια ΑΟΖ που, κατά τον ισχυρισμό της, δεν υπάρχει.
Σε ερώτηση για τη θέση της διεθνούς κοινότητας στο θέμα ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας καθορίζει ξεκάθαρα πώς διέπονται οι σχέσεις των κρατών σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της κάθε μιας.  
Η Τουρκία, υπενθύμισε, δεν υπέγραψε τη Συνθήκη και είναι η μόνη που πολύ πρόσφατα καταψήφισε τις υποχρεώσεις των κρατών.
«Είναι φανερό σε όλους ότι η Τουρκία ενεργεί αυθαίρετα δια της δύναμής της στην περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από την ώρα που κατατίθενται συντεταγμένες στα ΗΕ, είτε με συμφωνία με το κράτος που βρίσκεται στη μέση γραμμή να συνορεύει, πχ Λίβανος, Ισραήλ, Αίγυπτος, είτε άλλως πως, τα πράγματα έχουν προχωρήσει.
«Κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, είτε συμφωνεί η Τουρκία είτε όχι για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου», σημείωσε.
Ερωτηθείς για τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχουν γίνει πολλές ενέργειες τους τελευταίους μήνες και συνεννόηση με την Ελλάδα, γιατί ένα μέρος τους αφορά.
«Έχω δηλώσει ότι δεν έχουμε παραιτηθεί του δικαιώματος της κατάθεσης συντεταγμένων όσον αφορά την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κύπρου, για την οποίαν δεν έχουμε καταθέσει μέχρι στιγμής συντεταγμένες. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η απόφασή μας για το χρόνο της κατάθεσης θα ληφθεί ανάλογα με τις τουρκικές προκλήσεις, ιδιαίτερα με το νέο γεωτρύπανο που έχουν αγοράσει και απειλούν ότι θα χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι προ ενός μηνός ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρώτα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της (χωρικά ύδατα) στα 12 μίλια και μετά θα ανακηρύξει την ΑΟΖ της!
   Η επέκταση αυτή θα γίνει μάλιστα τμηματικά, αρχίζοντας από περιοχές που δεν μπορεί να παρέμβει η Τουρκία 
   Τέτοιες περιοχές είναι π.χ. τα νότια της Κρήτης και το Ιόνιο, όπου εκκρεμεί η από κοινού οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία και με την Ιταλία, όπου - όπως είπε ο Υπουργός - η Ρώμη συνάντησε προβλήματα από τη Γαλλία και έτσι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η οριοθέτηση με την Ελλάδα.
Τώρα φαίνεται πως οι γεωπολιτικές περιστάσεις πιέζουν και ειδικότερα η άμεση κατασκευή του East Med ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα χρειαστεί να εκμεταλλευθούν το σύνολο του ενεργειακού τους πλούτου Ελλάδα και Κύπρος για  να «γεμίσει» και να είναι κερδοφόρος.
Το ζήτημα είναι το Ισραήλ θα βοηθήσει ουσιαστικά και πρακτικά εναντίον της Τουρκίας η οποία απειλεί τους πάντες με πόλεμο; Στο θέμα της Κύπρου και όπως έδειξαν οι πρόσφατες κοινές ασκήσεις φαίνεται πως έτσι είναι.
Η Ελλάδα είναι μια άλλη ιστορία...
pronews