6.1.18

Η τουρκική αεροπορία απέκτησε πυραύλους κρουζ!

Η πρώτη παρτίδα των τουρκικής σχεδίασης πυραύλων κρουζ τύπου Stand-off-Munition B1 (SOM-B1) της Roketsan παραδόθηκαν και επισήμως στα χέρια της τουρκικής αεροπορίας. Την ανακοίνωση πραγματοποίησε η ίδια η υπογραμματεία αμυντικών προμηθειών SSM στις 4 Ιανουαρίου και αφορά την παράδοση 7 πυραύλων για χρήση τους τόσο από τα F-16 όσο και από τα F-4.

Ο πύραυλος είναι ουσιαστικά μια οικογένεια διαφόρων εκδόσεων SOM-A, SOM-J, SOM-B1 kai SOM-B2 ενώ ήδη έχει αποφασιστεί να ενσωματωθεί και στα F-35.
Ο πύραυλος έχει αναπτυχθεί από το κρατικό ίδρυμα TUBITAK και κατασκευάζεται από την ROKETSAN. Η καθοδήγηση αποτελείται από ερευνητή IR και συνδυασμένο με INS/GPS/TERCOM ενώ ο αεριοστρόβιλος γαλλικής σχεδίασης Microturbo TRI που θα αντικατασταθεί από τον τουρκικό αντίστοιχων επιδόσεων παρέχει εμβέλεια πλήγματος στα 250χλμ με ακρίβεια VEP 5μ. ενώ στόχος είναι να φτάσει την εμβέλεια των 250ν.μ.

Επίσης φέρει ενσωματωμένη ζεύξη δεδομένων για αλλαγή πορείας στόχου εν πτήση ενώ φέρει κεφαλή βάρους 230κιλών με συνολικό βάρος πυραύλου τα 600κιλά ενώ τα χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας και διατρητικής ικανότητας με σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την μεγάλη εμβέλεια που τα κρατά τα μαχητικά-φορείς εκτόξευσης εκτός φακέλου εμπλοκή των α/α πυραύλων αποτελούν θανάσιμη απειλή για την ΠΑ και τις ΕΕΔ λόγω και του χαμηλότατου σε σχέση με δυτικά συστήματα κόστους παραγωγής. 
pronews