6.1.18

Οι τρεις ονομασίες που θα προταθούν για την πΓΔΜ



Δεν την ονομάζουν Συριζομακεδονία καλύτερα;
 Η Β. Μακεδονία προϋποθέτει και Ν.Μακεδονία (Όπως Β. Κύπρος, Β. Κορέα, Β. Βιετνάμ κ.λ.π.) Η Άνω επίσης προϋποθέτει την ύπαρξη της  κάτω.Αυτά τα δύο τουλάχιστον πρέπει να μη γίνουν δεκτά, όπως και το Nova Macedonia, αφού υπάρχει διαθέσιμο και το Vardaska.
Juan

Τρία ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι για να λυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ReaI News». Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να παρουσιάσει στις 19 Ιανουαρίου τρεις διαφορετικέ προτάσεις.


Τα τρία αυτά ονόματα είναι «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia», αν και ο Μ. Νίμιτς δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να αναφέρει μια νέα σύνθετη ονομασία.

Μάλιστα, μία παραλλαγή του Nova Macedonia συζητιέται πολύ τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για το «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόσκι), γραμμένο στα Κυριλλικά. Το όνομα θα προφέρεται έτσι, δεν θα μεταφράζεται και σύμφωνα με πληροφορίες εξυπηρετεί και την πρόταση Καμμένου να μην υπάρχει «ατόφιο» το «Μακεδονία» στη νέα ονομασία.

Ο Μάθιου Νίμιτς φαίνεται να έχει επιλέξει τις τρεις ονομασίες ανάμεσα σε πολλές προτάσεις, όπως «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια), «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία), πρόταση που δεν φαίνεται να δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων κ.α.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο μίνι υπουργικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε πως «δεν πρέπει να σέρνεται για πολύ καιρό το θέμα και να ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει «ημερομηνία λήξης» των διαπραγματεύσεων για το όνομα της γειτονικής χώρας και πως, αν δεν υπάρξει προοπτική επίλυσης, ο Μάρτιος θα είναι καταλυτικός μήνας συζητήσεων.

nooz.gr