7.12.17

Π.Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη» - Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η μειονότητα είναι τουρκική» (upd)


Ανανέωση: (12.15) Με το «καλημέρα» ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη και θρησκευτικών ελευθεριών καθώς το ελληνικό κράτος διορίζει τους ιμάμηδες και δεν το αποφασίζουν τα μέλη της μειονότητας.

Είπε μάλιστα ότι αυτό εννοεί όταν λέει για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να προστεθεί ο όρος «τουρκική» μειονότητα.
Αναλυτικά ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν 94 και δεν είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά 11 χώρες.
Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία, η Αγγλία η Πορτογαλία κλπ. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ο πλανήτης οικοδομείται ξανά, άλλαξαν πολλά, εμφανίστηκαν κενούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.
Για παράδειγμα χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων της Ευρώπης γίνεται αναφορά σε Τουρκική Μειονότητα. Πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να δούμε αν μπορούν να ζήσουν βάσει της συνθήκες της Λωζάννης. Ο Μουφτής διορίζεται από το κράτος και όχι από τα μέλη της Κοινότητας.
Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σέμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα που θα έπαιρναν την ιθαγένεια και έγιναν μέλη της συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι Ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάννης;»
«Υπάρχουν βέβαια και στρατιωτικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Αν δεν είμασταν εμείς όταν αποχωρήσατε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ δεν θα ξαναμπαίνατε. Εμείς σας βάλαμε»
-------------------------------------------------
Ξεκίνησε η συνάντηση του Ρ.Τ.Ερντογάν με τον Έλληνα ΠτΔ Π.Παυλόπουλο και όπως αναμένονταν ο ανώτατος άρχοντας της ελληνικής πολιτείας ξεκαθάρισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν αφήνει περιθώρια για «γκρίζες ζώνες»
Κύριε Πρόεδε σας καλοσωρίζω στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Τζελαλ Μπαγιάρ το 1952., είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.
Χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να φτιάξουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος με συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ζήτησε αναθεωρηση της Συνθήκης της Λωζάννης ότι «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική»
Είναι ανάγκη είπε και για τις σχέσεις μας να υπάρξει η εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ για τι θέμα των προσφύγων, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ετσι θα αποδείξουμε ότι και τα δυο κράτη μας θα αποδείξουν τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης που τα διαπνέουν. Βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη, είπε.
pronews