27.12.17

Τουρκική απειλή… στον υπερθετικό με “αύξηση” S-400, εξελίξεις εν όψε


Άγκυρα και Μόσχα οριστικοποίησαν την συμφωνία για την αγορά 4 «συστοιχιών» S-400 αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ επικαλούμενα την ρωσική κρατική εξαγωγική εταιρία Rostec, αν και το πολύ προσεκτικό και έγκυρο στις σχετικές παρατηρήσεις του ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ, θέτει το ερώτημα αν με τη έξη «συστοιχίες», περιγράφονται «συντάγματα» των ρωσικών συστημάτων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ύψος της προμήθειας φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 55% των οποίων θα χρηματοδοτηθεί με ρωσικά δάνεια, ενώ η Τουρκία φέρεται επίσης να έχει συμφωνήσει να καταβάλει το 45% του κόστους ως προκαταβολή. Για να λάβει άραγε προτεραιότητα έναντι άλλων πελατών;
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, πρόεδρο της Rostec που συντονίζει την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας με έμφαση στον τομέα της άμυνας, οι παραδόσεις των συστημάτων θα ξεκινήσουν το 2020, αν και ορισμένοι ρωσικοί ιστότοποι αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί η παράδοση ενός δανεικού «συστήματος» μέσα στο 2018 από ρωσικά αποθέματα προκειμένου να ξεκινήσει η εκπαίδευση των Τούρκων.
Μια δική μας παρατήρηση που θα συνεισέφερε στην υποτυπώδη «δημόσια συζήτηση» στην Ελλάδα, είναι ότι όπως ισχύει σε οποιοδήποτε οπλικό σύστημα έχει τις προδιαγραφές να εμφανιστεί ως «game changer» (σ.σ. αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού) σε μια περιφέρεια, στρατηγικά, το διάστημα από την οριστικοποίηση παραγγελίας του έως την απόκτηση και επιχειρησιακή του ετοιμότητα θεωρείται ως «παράθυρο τρωτότητας» (window of vulnerability).
Κατά συνέπεια, τα δεδομένα της υπόθεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα, ότι οι πιθανότητες μεγάλων αλλαγών στην περιοχή θα μπορούσαν να επισπευσθούν, προτού το επιχειρησιακό περιβάλλον περιπλεχθεί επικίνδυνα, είναι εξαιρετικά αυξημένες.
Οι κινήσεις των περιφερειακών πρωταγωνιστών θα πρέπει να παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή πλέον διότι αφορούν την εθνική μας ασφάλεια, ενώ και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει πολύ σοβαρές συζητήσεις… για το μέλλον της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Άραγε, η ομάδα των καθ’ όλα άξιων μελών του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ειδικούς του διεθνούς δικαίου, μπορούν να αντιληφθούν τις δυνητικές επιπτώσεις και να αντιδράσουμε πριν είναι πολύ αργά;

defence-point