5.12.17

Συγκεντρώσεις για την πώληση της ΔΕΗ - Συμμετέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σέλτσας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) στο ΘΕΜΑ 104,6: Ξεπούλημα η πώληση μονάδων - Βολές και από Φίλη: Με αυτή τη συμφωνία, μικραίνει η ΔΕΗ

Ισχυρές ενστάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συναντά η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η συμφωνία έχει προκαλέσει έτσι κι αλλιώς τις  κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των τοπικών κοινωνικών σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, ωστόσο έρχονται να προστεθούν στο «κύμα» των αντιδράσεων και κυβερνητικοί βουλευτές, με τον Νίκο Φίλη να δίνει και πάλι τον τόνο.



Ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλω να έχω μια ενημέρωση στο θέμα της ΔΕΗ θέλω να είμαι επιφυλακτικός γιατί δεν είναι στενά πολιτικό άπτεται πολλών παραγόντων». Και πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του: «Η συμφωνία για την ΔΕΗ επιβάλλεται δεν επιλέγεται από την κυβέρνηση και η

ΔΕΗ μικραίνει με αυτήν την συμφωνία. Δυο θέματα είναι κυρίαρχα, οι επιπτώσεις στην πορεία πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις στα τιμολόγιά της».

Αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι τρεις που εκλέγονται στην Κοζάνη, ο Κώστας Σέλτσας, ο Θέμης Μουμουλίδης και ο Μίμης Δημητριάδης, συμπαρίστανται στους τοπικούς φορείς και τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, που κινητοποιούνται. Οι τρεις βουλευτές ήταν παρόντες στη χθεσινή συγκέντρωση στην πόλη τους, εναντίον της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι διαφωνίες των βουλευτών αυτών και εάν θα τους δοθεί καν η ευκαιρία στη Βουλή να διαφοροποιηθούν, καθώς η συμφωνία για τη ΔΕΗ είναι αμφίβολο εάν χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει φέρει ικανοποίηση στην κυβέρνηση, αλλά προκαλεί και ανησυχίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς προβληματίζουν οι υποχωρήσεις που έγιναν.

Μάλιστα ο Νίκος Φίλης άφησε σαφείς αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση.
 «Ο άνθρωπος, όλες τις μνημονικές υποχρεώσεις τις έχει τακτοποιήσει στην ώρα τους», είπε με σαρκαστική διάθεση.

Πάντως η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την περίφημη έξοδο από το μνημόνιο και το σχετικό αφήγημα που πλασάρει το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται.

Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί της επικείμενης αυτής εξέλιξης, την οποία παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία, ήρθε η επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην κριτική του. «Με περισσή ελαφρότητα, η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται μια δήθεν «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018: Δυστυχώς δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» το 2018. Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019. Μέτρα μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφοντας το de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Το 4ο μνημόνιο είναι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη» είχε απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σέλτσας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) στο ΘΕΜΑ 104,6: Ξεπούλημα η πώληση μονάδων της ΔΕΗ αλλά θα κάνω ό,τι αποφασίσει το κίνημα


Ξεπούλημα χαρακτήρισε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Φλώρινα, Κώστας Σέλτσας, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Στην ερώτηση του Μάκη Πολλάτου αν η λέξη που θα χρησιμοποιούσε είναι αποεπένδυση ή ξεπούλημα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ««αποεπένδυση είναι μια εύηχη λέξη για να χρησιμοποιούμε, ουσιαστικά είναι το άλλο (σ.σ. ξεπούλημα)». 

Ωστόσο στην ερώτηση τι θα κάνει όταν έρθει η ώρα της ψήφισης της σχετικής διάταξης της ΔΕΗ ο κ. Σέλτσας παρέπεμψε στο τι θα πει το κίνημα. «Θα λάβουμε συλλογικά την απόφαση για το αν θα υπερψηφίσω. Εάν δούμε ότι δεν αντιδρά η κοινωνία δεν ξέρω αν θα υπερασπιστώ, εάν ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται τότε...» είπε χαρακτηριστικά. 

Για τη φαινομενική διαφορά στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση είπε ότι «άλλο η κυβέρνηση, άλλο οι βουλευτές, άλλο το κίνημα». Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι ο αγώνας του θα έχει αποτέλεσμα ο κ. Σέλτσας απάντησε ότι «πιστεύουμε ότι θα καταργήσουμε την αποεπένδυση. Αν όμως η κοινωνία παραμείνει στους καναπέδες με το κομπιούτερ της τηλεόρασης δεν θα γίνει τίποτα, αν βγει στους δρόμους, πιστεύω ότι σε μεγάλη κλίμακα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». 

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και έτσι θέλουμε να παραμείνει. Αγωνίζομαι κατά της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην ΕΕ για την ενέργεια και την κακώς ενοούμενη απελευθέρωση των αγορών». 

Υποστήριξε, τέλος, ότι το 2016 είχε βρεθεί μια εναλλακτική λύση για συμπαραγωγή με κινεζικό κολοσσό με την οποία, όπως είπε, «θα είχαμε αποφύγει την πώληση του 40% των λιγνιτικών».


protothema