23.12.17

Νέα στοιχεία για την έκρηξη στο Εφετείο


Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την ισχυρή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Εφετείο Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συνιστά την ηχηρή επανεμφάνιση της τρομοκρατίας με στόχευση κατά της Δικαιοσύνης.
Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στην είσοδο των δικαστηρίων, ο αριθμός των δραστών που πήραν μέρος στην επίθεση και η οργάνωση και αποφασιστικότητα που επέδειξαν κατά την υλοποίηση του σχεδίου, αποτελούν ενδείξεις ανασυγκρότησης του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης», οι οποίες οφείλουν να προβληματίσουν την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα συμμετείχαν στη βομβιστική ενέργεια, ενώ κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ, όπως έγινε γνωστό, κατά του φρουρού, προκειμένου να τον αποθαρρύνουν να τους καταδιώξει. Ο κάλυκας από το όπλο του δράστη βρέθηκε και στάλθηκε στη ΔΕΕ για βαλλιστική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποία αναμένονται. Σημειώνεται, δε, ότι οι κάμερες ασφαλείας στα δικαστήρια είναι εκτός λειτουργίας από το 2002 και ότι η μια που λειτουργούσε δεν έχει καταγραφικό.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στην είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται επί της οδού Λουκάρεως, είναι πανομοιότυπος με εκείνον που δεν είχε εκραγεί στο υπουργείο Εργασίας, ενέργεια την οποία είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), την οργάνωση «δορυφόρο» του «Επαναστατικού Αγώνα», η οποία μεταξυ άλλων έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και την πρεσβεία του Ισραήλ.
Ωστόσο, η  χθεσινή βομβιστική επίθεση παρουσιάζει και άλλες ομοιότητες - ως προς τη μεθοδολογία δράσης - με αντίστοιχες που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη απ’ αυτές σημειώθηκε το Νοέμβριο του 2015 με στόχο τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα. Η δεύτερη έγινε τον Απρίλιο του 2017 κατά των γραφείων της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα, ενώ η τρίτη ήταν η αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Για όλες τις παραπάνω ενέργειες υπήρξε ανάληψη ευθύνης από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αντιτρομοκρατική περίμεναν την επανεμφάνιση της ΟΛΑ, η οποία συνηθίζει να κάνει επιθέσεις τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, με την ΕΛ.ΑΣ να  εκφράζει τις προηγούμενες μέρες φόβους ότι η κινητοποίηση των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν πιθανό να οδηγούσε στην ενεργοποίηση ασύλληπτων τρομοκρατών.
Σημειώνεται ότι η βομβιστική επίθεση έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη λήξη απεργίας πείνας των Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα στον Κορυδαλλό. Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η σημερινή βομβιστική επίθεση να συνδέεται με την υπόθεση του Ντίνου Γιατζόγλου, ο οποίος συνελήφθη την 28η Οκτωβρίου για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.
Εξάλλου, η σύλληψη τον Ιανουάριο της καταζητούμενης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλας Ρούπα και πιο πρόσφατα του 29χρονου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου για την αποστολή του δέματος - βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο υπήρξαν ισχυρά πλήγματα στον χώρο της «ένοπλης βίας» και δημιούργησαν κλίμα σχετικής ευφορίας στην ηγεσία του υπουργείου.
kathimerini