3.11.17

F-35B STOVL, Μeteor, SOM-J & TCG Anadolu: Η τετραπλή τουρκική πρωτόγνωρη απειλή

H αποστολή αιτήματος από την Τουρκία προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια, αδιευκρίνιστου ακόμη, αριθμού μαχητικών F-35B STOVL συνιστά ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα από ότι η αγορά 100 F-35A.

Αυτό γιατί τα αεροσκάφη θα μεταφέρονται από το ελαφρύ  τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L-408) το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στο τουρκικό Ναυτικό τον Απρίλιο του 2022.
Το νέο ελαφρύ αεροπλανοφόρο θα μπορεί να μεταφέρει από 6 έως και 15  F-35B STOVL ανάλογα με το είδος της αποστολής, που θα κληθούν να εκτελέσουν, ενώ υπάρχει δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών.
Το πλοίο αυτό μαζί με την ομάδα μάχης του θα μπορεί να εξαπολύει από ασφαλή απόσταση τα αεροσκάφη του πλέοντας μέχρι και στην κεντρική Μεσόγειο αιφνιδιάζοντας πλήρως την ελληνική αεράμυνα, η οποία είναι ούτως ή άλλως προσανατολισμένη και ταγμένη για την αντιμετώπιση του εξ’ανατολάς κινδύνου.
Η εξαπόλυση 12 ή και παραπάνω  F-35B STOVL από το TCG Anadolu (L-408) τα οποία θα φέρουν δύο βόμβες JDAM 2.000lb το καθένα, θα μπορούσε να προκαλέσει καίρια πλήγματα  στην ελληνική Αεράμυνα  πλήττοντας στόχους στις αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας, του Αράξου και της Σούδας, ή εξοπλισμένα με το βλήμα υποστρατηγικού πλήγματος SOM-J, με εμβέλεια που μπορεί να φτάσει και τα 1500 χλμ!
O παράγοντας SOM-j
H συμφωνία της Lockheed Martin με την τουρκική εταιρεία Roketsan για την δημιουργία του όπλου υποστρατηγικού πλήγματος SOM-J είναι από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει και που αφορούν τον εξοπλισμό των τουρκικών F-35.
Ο SOM-J είναι το πρώτο μη αμερικανικό όπλο το οποίο κάνει χρήση της διασύνδεσης ανοικτής αρχιτεκτονικής (UAI) του F-35 για την αξιοποίηση διαφορετικών οπλικών συστημάτων. Το όπλο χρησιμοποιεί σύστημα GPS το οποίο συμπληρώνεται από ένα αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και συστήματος αποθηκευμένου χάρτη ναυτιλίας (TERCOM) τα δεδομένα του οποίου  επαληθεύονται με τη χρήση ενός ραδιουψομέτρου.
Στην τελική φάση προσβολής ένα υπέρυθρο σύστημα παρατήρησης συγκρίνει την εικόνα του στόχου με αυτή που υπάρχει αποθηκευμένη στο επεξεργαστή του βλήματος προκειμένου να υπάρξει επιβεβαίωση. Ο υπέρυθρος ερενυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά την ενδιάμεση ναυτιλία λαμβάνοντας υπέρυθρες εικόνες από διάφορα σημεία ναυτιλίας και συγκρίνοντάς τα με αυτά που πρόκειται να διασχίσει. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περίπτωση που η λειτουργία του GPS υποβαθμιστεί για διάφορους λόγους.
Ακόμη το βλήμα διαθέτει αμφίδρομη ραδιοζεύξη για την αλλαγή της πορείας του ή του στόχου εάν αυτό καταστεί επιθυμητό.
Σε ότι αφορά την εμβέλεια του όπλου, αρχικά η ανακοινώσιμη εμβέλειά του ανερχόταν στα 182 χλμ. αλλά οι στόχοι όπως τέθηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν το 2011 ανέρχονται στα 2500 χλμ.  Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ερευνητικού ιδρύματος TUΒITAK το 2011 επιβεβαιώθηκε η ανάπτυξη έκδοσης η οποία θα έφτανε τα 2500 χλμ.
«Το βλήμα δοκιμάζεται τώρα στα 300 χλμ. και δοκιμάστηκε επιτυχώς με ακρίβεια πλήγματος της τάξης των 10 μ. και στη συνέχεια των 5μ. σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε δοκιμές για 500 χλμ. και στη συνέχεια για τα 1500 χλμ. με στόχο τα 2500 χλμ.» είχε πει ο Yücel Altınbaşak.
Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή 230 χλγρ. και αναπτύσσει ταχύτητα mach 0,94 και φέρεται εντός της αποθήκης οπλισμού του αεροσκάφους.
Ο συνδυασμός του SOM-J με τα χαρακτηριστικά stealth του F-35 το καθιστούν ένα πραγματικό όπλο πρώτου πλήγματος  ικανό να αποδιοργανώσει την εχθρική αεράμυνα και υποδομές.
Ο παράγοντας METEOR
Ένας ακόμη λόγος που θα πρέπει να προκαλέσει την ανησυχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε περίπτωση απόκτησης των 12 με 24  F-35B STOVL από το Τουρκικό Ναυτικό είναι η πιστοποίηση του πυραύλου METEOR στο αεροσκάφος F-35B Block 4 για το Βρετανικό Ναυτικό.
Ο νέος πύραυλος θα εξοπλίζει το βρετανικό αεροσκάφος από το 2024 το οποίο θα μπορεί να φέρει στο εσωτερικό του δύο πυραύλους METEOR και δύο πυρομαχικά κρούσης διατηρώντας έτσι τα χαρακτηριστικά stealth.
Το νέο μαχητικό με αυτή την διαμόρφωση πολεμικού φορτίου θα μπορεί να πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επίθεση να εξαπολύσει τα όπλα κρούσης από ασφαλή απόσταση και εάν απειληθεί από τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να εξαπολύσει εναντίον τους τα δύο βλήματα που φέρει τα οποία έχουν εμβέλεια άνω των 100 χλμ, ενώ η ταχύτητα του χάρις στον κινητήρα ram jet που διαθέτει μπορεί να ξεπεράσει τα 4,5 mach.
O METEOR θεωρείται ως ο πλέον αποτελεσματικός πύραυλος της Δύσης, του οποίου η «ζώνη μη διαφυγής» των εχθρικών αεροσκαφών υπολογίζεται να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αμερικανικού πυραύλου AIM-120 AMRAAM που υπηρετεί στα οπλοστάσια της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η ελληνική «αντίδραση»
Μέσα σε αυτό το δίχτυ της πρωτοφανούς απειλής που απλώνεται από την Τουρκία η Ελλάδα απαντά με… αναβάθμιση των F-16!  Χωρίς  να υπάρχει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στα τουρκικά F-35 η ΠΑ αναβαθμίζει F-16 για να αντιμετωπίσει… F-16, ξεχνώντας τα τουρκικά F-35!
Παράλληλα εάν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια δύναμη κρούσης για την αντιμετώπιση του τουρκικού αεροπλανοφόρου αυτή σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει αφού οι πύραυλοι AM-39 Exocet μαζί με τα 16 Mirage 2000EGM οδεύουν προς απόσυρση από την ενεργό δράση.
pronews