8.11.17

Επιλέγει F-35 η Γερμανική Αεροπορία: «Θα αντικαταστήσουμε τα Tornado με μαχητικό 5ης γενιάς»

Πιο κοντά στην παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών stealth 5ης γενιάς F-35 βρίσκεται η γερμανική Αεροπορία, ύστερα από την αποστολή RFI για την αναζήτηση νέων μαχητικών.
Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπτέραρχος Karl Muellner, η γερμανική Αεροπορία θα αντικαταστήσει τα Tornado που διαθέτει με ένα μαχητικό 5ης γενιάς.

«Η Luftwaffe θέλει να αντικαταστήσει το στόλο των 85 Tornado που διαθέτει από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80, με ένα μαχητικό 5ης γενιάς προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις  που υπάρχουν στο επιχειρησιακό πεδίο», είπε πιο συγκεκριμένα ο Muellner για να συμπληρώσει:
«Το επόμενο μαχητικό θα πρέπει να διαθέτει χαμηλή διατομή ραντάρ και να είναι ικανό αναγνωρίζει και να προσβάλλει στόχους από μεγάλη απόσταση».
Η δήλωση αυτή αποτελεί την πλέον ενδεικτική ότι η γερμανική Αεροπορία έχει καταλήξει στην προμήθεια του νέου αμερικανικού μαχητικού.
Αυτό αφενός γιατί το F-35 είναι το μοναδικό 5ης γενιάς που περιλαμβάνεται στη λίστα RFI των αεροσκαφών που απέστειλε, καθώς τα υπόλοιπα είναι τα F-15, F/A-18 και Eurofighter Typhoon, κανένα εκ των οποίων όμως δεν χαρακτηρίζεται ως 5ης γενιάς και αφετέρου ακόμη και χωρίς αυτή τη λίστα δεν υπάρχουν άλλα μαχητικά 5ης γενιάς εκτός των F-35 και f-22 που θα μπορούσε να παραγγείλει η Luftwaffe. Επειδή όμως το F-22 δεν βρίσκεται σε παραγωγή η μόνη λύση ακούει στο όνομα του F-35.
Την περασμένο μήνα η Luftwaffe είχε στείλει πρόσκληση για πληροφορίες (RFI) για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών  F-35, F-15, F/A-18 και  Eurofighter Typhoon, με προοπτική το όποιο μαχητικό να εισέλθει σε υπηρεσία το αργότερο το 2025 καθώς τα Τornado θα αποσύρονται.
Εκπρόσωπος της Lockheed Martin αναφερόμενος στην επιλογή της Γερμανίας για F-35 δήλωσε: «Η παραγγελία του μαχητικού αφορά ουσιαστικά στο να δώσουμε τη δυνατότητα στα έθνη που θα το προμηθευτούν μια πραγματικά αποτρεπτική ικανότητα.
Αυτό γιατί εάν έχεις την ικανότητα να στείλεις τα αεροσκάφη σου στον εναέριο χώρο του αντιπάλου χωρίς αυτός να έχει ιδέα ότι είσαι εκεί είναι πραγματικά θέμα αποτροπής».
«Το να φέρεις το F-35 στο συγκεκριμένο θέατρο των επιχειρήσεων κυριολεκτικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τη δουλειά μας κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες» είχε δηλώσει σχετικά ο Timothy Fay υποδιοικητής της USAFE.
Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη το αεροσκάφος έχουν παραγγείλει η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Βρετανία ενώ στους νέους πελάτες εκτός της Γερμανίας ενδέχεται να είναι η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ελβετία.
Σε ότι αφορά την ΠΑ, προτιμά την αναβάθμιση των … F-16.
{ Πρόταση: Να βάλουμε πολυβόλα στα Canadair} Juan
pronews