9.11.17

Προφυλακισμένος ως πραξικοπηματίας Τούρκος Ταξίαρχος ..."πέθανε" τη Δευτέρα


Ο φυλακισμένος κατηγορούμενος ως πραξικοπηματίας Τούρκος ταξίαρχος Γιαβούζ Εκρέμ Αρσλάν (Yavuz Ekrem Arslan), πρώην διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Εκπαίδευσης Πεζικού στη Μαγνησία (Μανίσα) της Μικράς Ασίας, πέθανε τη Δευτέρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γιουλχανέ όπου νοσηλευόταν.

Ο Αρσλάν τέθηκε υπό κράτηση αμέσως με το ξέσπασμα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.
Αργότερα τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του και προφυλακίστηκε. Μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο όταν αρρώστησε μετά από 259 ημέρες στη φυλακή.
Σύμφωνα με το Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερία (Stockholm Center for Freedom – SCF), μια τουρκική αντικαθεστωτική ιστοσελίδα, σημειώνεται μια αύξηση σε ύποπτους θανάτους στην Τουρκία, κυρίως στις φυλακές και σε κέντρα κράτησης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τουρκικές Αρχές κάνουν λόγο για ...αυτοκτονίες δίχως να διεξάγεται κάποια αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα.
Πολλοί ύποπτοι θάνατοι σημειώθηκαν μέσα στις φυλακές εξαιτίας ψυχολογικής πίεσης και απειλών για επικείμενες φυλακίσεις ή βασανιστήρια.
Σε κάποιες περιπτώσεις άνθρωποι πέθαναν λίγο πριν κρατηθούν ή λίγο μετά την απελευθέρωσή τους.
Το Κέντρο της Στοκχόλμης έχει καταγράψει συνολικά 92 υποθέσεις υπόπτων θανάτων και αυτοκτονιών στην Τουρκία μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου.
Στις 15 Ιουλίου 2016 εκδηλώθηκε στην Τουρκία μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Αμέσως μετά την καταστολή της στάσης, το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο ηγέτης του, πρόεδρος Ερντογάν, κατηγόρησαν τους οπαδούς του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνους.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του σε αυτό.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν από την πλευρά του, αφού αποκάλεσε την απόπειρα «δώρο Θεού», εξαπέλυσε ένα ευρύτατο πογκρόμ προς τους αντιφρονούντες.
Από τότε μέχρι σήμερα περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι έχασαν τις δουλειές τους, 50.510 κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και 169.013 αντιμετωπίζουν διώξεις για σχέσεις με πραξικοπηματίες.
tribune