12.10.17

Πτήση Α.Τσπρα με F-16 - Tώρα που θέλουν να δώσουν δισ.ευρώ για να κάνουν «λίφτινγκ» σε γερασμένα μαχητικά

Tώρα που θέλουν να δώσουν δισ.ευρώ για να κάνουν «λίφτινγκ» σε γερασμένα μαχητικά ο Α.Τσίπρας θυμήθηκε την Πολεμική Αεροπορία και θα πραγματοποιήσει πτήση με F-16

Με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη και ΓΕΑ αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου βρίσκεται στην Λάρισα το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός.
Ο Α.Τσίπρας βρίσκεται στην θεσσαλική πόλη από χθες με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο και επισκέπτεται την 110 Πτέρυγα Μάχης
Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν τρία F-16 της 337 μοίρας με τα οποία θα πετάξουν ο πρωθυπουργός, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΑ.
Δεν είναι τυχαία όλα αυτά καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού AW&ST  η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική βιομηχανία αναφέρεται σε συμφωνία το ύψος της οποίας θα φτάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που παραπέμπει σε πρόγραμμα που μάλλον περιλαμβάνει το σύνολο των Fighting Falcon Block 50, Block 52+ και Block 52M.
Προφανώς υπάρχει αποδοχή της επιστολής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σε συνέχεια του αιτήματος που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά στις αρχές του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι στην Στρατηγική που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα αναφέρεται ότι:
«Η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται προ μιας κρίσιμης απόφασης,  η οποία θα κρίνει όχι μόνο την μελλοντική της ικανότητα να προστατεύει την Ελλάδα από την απειλή εξ ανατολών, αλλά και το γενικότερο γεωστρατηγικό ισοζύγιο στην Α.Μεσόγειο.
Για πρώτη φορά, αποκαλύπτονται στοιχεία των φακέλων που κατέθεσε η Lockheed Martin για τα δύο ανταγωνιστικά προγράμματα: Της απόκτησης μαχητικών stealth 5ης γενιάς F-35A και της ανβάθμισης των παλαιών F-16.
Στην έρευνα γίνεται συγκριτική ανάλυση των δύο προγραμμάτων σε επιχειρησιακό, οικονομικό και βιομηχανικό επίπεδο και εξάγονται για πρώτη φορά ασφαλή συμπεράσματα, βάσει των φακέλων που η ίδια η LM έχει σχηματίσει.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Αναβάθμιση F-16 ή προμήθεια F-35A; Η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της ΠΑ
Η απόκτηση από την Τουρκία των 100 με προαίρεση 20 ακόμη F-35Α προκαλεί  εφιάλτες στους περισσότερους υπεύθυνους τους σχεδιασμού για την Εθνική Αμυνα. Εφιάλτες που  δεν δείχνουν να τους συμμερίζονται όλοι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια της χώρας, εν μέρει λόγω της παραφιλολογίας ότι η προμήθεια από την Τουρκία δεν θα ολοκληρωνόταν, είτε ότι «το F-35 δεν έστριβε» και άρα δεν ήταν κατάλληλο για αερομαχίες παρά μόνο για αποστολές κρούσης εδάφους. Πλέον ο εφιάλτης έχει αποκτήσει και άλλη διάσταση:
Η Τουρκία αποκτά και το α/α πυραυλικό σύστημα μακρού βεληνεκούς S-400 από την Ρωσία, κάτι που καθιστά το δαπανηρό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-35A, ήδη παρωχημένο! »
pronews