7.10.17

Πολλά τα περίεργα με τον Γκιουλενιστή Τούρκο πλοίαρχο στην Κύπρο


Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά στην Ελλάδα αφορά Τούρκο στρατιωτικό που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Κύπρο. Ο ύποπτος για επαφές με το κίνημα Γκιουλέν στρατιωτικός ζήτησε άσυλο, μαζί με την σύζυγό του, στις κυπριακές αρχές στη Λάρνακα όπου έφτασε με σκάφος. Η Άγκυρα τώρα υποστηρίζει ότι ο εν λόγω είχε στην Κύπρο επαφές με δύο μέλη της οργάνωσης, ίσως σε μια προσπάθεια δημιουργίας προβοκάτσιας που θα έχει συνέχεια.

Ο πλοίαρχος Καντίρ Καραμάν έφτασε στην Κύπρο στις 2 Οκτωβρίου με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Σάντσεζ». Η σύζυγός του είναι από το Καζακστάν. Ο Καραμάν υπηρετούσε στην Διοίκηση Νοτίου Θαλάσσης με έδρα τη Μερσίνα. Είχε τοποθετηθεί εκεί τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα αναφέρει ότι ήταν ένας εκ των υπόπτων για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ (Πενσιλβάνια) ιμάμη. Και μοιραία γενάτε το ερώτημα, ένας ύποπτος γκιουλενιστής τοποθετήθηκε σε μια τόσο νευραλγική θέση; Τίποτα δεν είχαν πάρει χαμπάρι; Όλα ξαφνικά;
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η Άγκυρα ο Καραμάν είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με έναν προσκείμενο στον Γκιουλέν ιμάμη στη Σμύρνη. Με τον όρο ιμάμη πάντως οι Τούρκοι δεν εννοούν έναν μουσουλμάνο ιερωμένο αλλά επικεφαλής τοπικού πυρήνα της οργάνωσης Γκιουλέν. Μα κανένα μέτρο ασφαλείας δεν λάμβανε ο… μωαμεθανός (κατά το… χριστιανός) με τόσα που έχουν δει τα μάτια του από το καλοκαίρι του 2016;
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν κατόπιν ένταλμα σύλληψης κατά του Καραμάν και στις 29 Σεπτεμβρίου ερεύνησαν το σπίτι του. Τότε ο Καραμάν έφυγε από την Τουρκία. Αυτά δήλωσε και ο ίδιος στις κυπριακές αρχές όταν παρουσιάστηκε ενώπιών τους ζητώντας άσυλο.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ο Καραμάν και η σύζυγός του τελούν υπό την προστασία της κυπριακής υπηρεσίας ασφαλείας. Ωστόσο, αν και οι κυπριακές αρχές είπαν στον Καραμάν να εγκατασταθεί σε μυστική τοποθεσία επί κυπριακού εδάφους, αυτός προτίμησε να μείνει στο σκάφος του. Τί τον κάνει άραγε να αισθάνεται πιο ασφαλής εκεί;
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως κυπριακές πηγές αποκάλυψαν ότι ο Καραμάν συναντήθηκε, την επομένη της αφίξεώς του στην Κύπρο, με δύο γκιουλενιστές, οι οποίοι έφτασαν στη Λάρνακα μέσω Αθήνας. Εμείς πάντως, εξακολουθούμε να παραμένουμε καχύποπτοι, έως ότου διευκρινιστεί αυτή η περίεργη υπόθεση.
Έψαξαν το σπίτι του στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου «έσκασε μύτη» στο νησί της Αφροδίτης. Πώς δεν απέτρεψαν τον απόπλου; Πώς εξαφανίστηκε; Εδώ σταμάτησαν βατραχανθρώπους που επιχείρησαν να φύγουν, αυτός πώς τους ξέφυγε; Και μόλις έφτασε στην Κύπρο, δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει από το να επιβεβαιώσει το κατηγορητήριο, συναντώντας ανθρώπους του Γκιουλέν; Εξακολουθούμε να μην τα βρίσκουμε και πολύ λογικά όλα αυτά, κι ας μας συγχωρήσει εάν τον αδικούμε. Οψόμεθα.
defence-point