15.9.17

Ο «κρυπτόμενος» κύριος Τσίπρας και ο «βυθιζόμενος» υπουργός του


Του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη*

Η πρωτοφανής οικολογική καταστροφή που συντελείται σήμερα στο Σαρωνικό έχει αναστατώσει όχι μόνο τους κατοίκους του λεκανοπεδίου αλλά και, συνολικά, τη χώρα. Πώς μπορεί ένα σαπιοκάραβο, έμφορτο με μαζούτ, να κυκλοφορεί στον Σαρωνικό; Πώς γίνεται να κυκλοφορεί με ελλιπές πλήρωμα, να βυθίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί ατύχημα και να προκαλεί όλη αυτή η καταστροφή;

Προφανώς, μέχρι σήμερα, για τον Πρωθυπουργό δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Γιατί καμία ανακοίνωση δεν έχω δει από το πρωθυπουργικό γραφείο. Καμία δήλωση. Καμία ενημέρωση από τα -λαλίστατα σε άλλες περιπτώσεις- «παπαγαλάκια» για το πώς ο κύριος Τσίπρας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Αττική. Επιλέγει και τώρα να φιλοτεχνεί το δικό του προφίλ. Ενός περιπλανώμενου Πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Αδιαφορώντας για τα προβλήματα που κληρονομεί ο ίδιος κυβέρνηση του και στη χώρα.
Αλήθεια, πώς μπορεί το κόμμα της δήθεν οικολογίας να σιωπά μπροστά στο έγκλημα που συντελείται και συντελεί; Πώς οι άλλοτε «υπέρμαχοι» του περιβάλλοντος σήμερα κρύβονται; Αυτοί που στο όνομα μιας φθηνής, λαϊκίστικης και ψευδεπίγραφης περιβαλλοντικής ευαισθησίας ακυρώσανε στο παρελθόν δεκάδες επενδύσεις και αποστέρησαν δουλειές από τους νέους και έσοδα από τη χώρα; Και όμως! Οι διαχρονικοί υπονομευτές των επενδυτικών σχεδίων στο Βοτανικό, στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στον ΟΛΠ, σήμερα σιωπούν. 
Η απουσία του κ. Τσίπρα, όμως, δεν αποσιωπά και τις ευθύνες του. Και δεν απαλλάσσει τον υπουργό Ναυτιλίας από τις δικές του. Γιατί δεν είναι ο πρώτος και δε θα είναι -δυστυχώς- ούτε ο τελευταίος που θα κληθεί να διαχειριστεί ένα ναυάγιο. Γιατί έτσι είναι η θάλασσα και η ναυτιλία. Εξάλλου, όλοι, σχεδόν, οι προκάτοχοί του διαχειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις. Όπως, αναπόφευκτα, και εγώ.
Λειτούργησα, όμως, πάντα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του συντονισμού και της ενημέρωσης, όταν το απαιτούσε το καθήκον. Χωρίς να κρύβομαι από τις κάμερες. Χωρίς παραπληροφόρηση, ελαφρές τοποθετήσεις και συγκεχυμένες πληροφορίες. Χωρίς -πάνω από όλα- μια συστηματική υπονόμευση και έντεχνη αποφόρτιση της σοβαρότητας της κατάστασης. Δεν ταιριάζουν αυτά στο ρόλο ενός υπουργού.
Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η μεγάλη αυτή η πρόκληση δε δείχνει μόνο το μέγεθος της άγνοιας. Καταδεικνύει, κυρίως, τη συστηματική διάθεση για παραπληροφόρηση, η οποία τελικά είναι σύμφυτη με την κομματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, (σ.σ. χθες) δεν λάβαμε απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου. Παρακολουθήσαμε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ωραιοποίησης της κατάστασης. Με επιθέσεις προς τη Νέα Δημοκρατία. Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τους πολίτες της Αττικής ότι θα μπορούν σύντομα να κολυμπήσουμε στις ακτές της. Όταν, την ίδια στιγμή, οι οικολογικές οργανώσεις συζητούν για το πόσο σοβαρή και πόσο σε βάθος έχει φτάσει η μόλυνση στο Σαρωνικό. Και αυτές οι δηλώσεις έρχονται στη συνέχεια των δηλώσεων του υφυπουργού ότι σύντομα «θα μας παραδώσουν» έναν πιο καθαρό Σαρωνικό από αυτόν που υπήρχε πριν. Ανέφικτες, «μαυρογυαλούρικες» εξαγγελίες που προσπαθούν να μετριάσουν το βάρος της τραγικής τους ανεπάρκειας. Η -από πλευράς τους- επίρριψη ευθυνών στο παγκόσμιο πετρελαϊκό κατεστημένο για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό, δείχνει το μέγεθος της «αβάσταχτης ελαφρότητας» υπάρχει μπροστά μας.
Την τακτική της «ένοχης σιωπής» ακολουθούν, όμως, και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣυΡιζΑ. Η περιφερειάρχης Αττικής, μέχρι σήμερα αγνοείται. Την ώρα της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής στην Αττική, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της ακόμη αναζητούνται.
Αυτό, όμως, που μου έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι η έλλειψη διάθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης για επιτάχυνση της απονομής των ποινικών ευθυνών, όσων εμπλέκονται με το ναυάγιο. Καμία κατεπείγουσα έρευνα δεν έχει διαταχθεί. Καμία επικοινωνία δεν έχει γίνει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση των αιτιών του ναυαγίου. Σήμερα, τόσο ο πλοίαρχος όσο και ο πλοιοκτήτης, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι. Και, μάλιστα, μεταδίδοντας και σενάρια επιστημονικής φαντασίας όσον αφορά τις ευθύνες του ναυαγίου. Δεν έχει διαταχθεί καμιά ένορκη διοικητική εξέταση για το πώς αυτό το πλοίο που βούλιαξε χωρίς προφανή αιτία, κυκλοφορούσε με πρωτόκολλο γενικής επιθεώρησης, που είχε εκδοθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας Θυμίζω, ότι σε αντίστοιχη δύσκολη -ίσως και δυσκολότερη- περίπτωση, αυτή του Νόρμαν Ατλάντικ, μόνος μου είχα καταφύγει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Τέλος, ακόμα και σήμερα, δε γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη του συντονισμού της αντιρρυπαντικής δραστηριότητας στην Αττική. Δεν έχει δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο. Δεν έχουν αξιοποιηθεί οι προσφερόμενοι εθελοντές και, βέβαια, δεν έχει βρεθεί ακόμα το κονδύλι που θα καλύψει αυτή την τεράστια σε κόστος επιχείρηση.
Η θέση του υπουργού συνεπάγεται υπευθυνότητα και όχι εύκολες δηλώσεις. Η θέση του Πρωθυπουργού συνεπάγεται πρωτοβουλίες και όχι «κρύψιμο» στα δύσκολα. Αν υπήρχαν, όμως, αυτά δε θα υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δε θα χρειαζόταν να γραφτεί η νέα σελίδα της δραματικής διάψευσής τους: Γιατί μπορεί ως αντιπολιτευόμενοι να εμφανίζονταν υπέρμαχοι μιας «ψευδεπίγραφης» περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ως κυβέρνηση, όμως, αποδείχθηκαν συναυτουργοί στο μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα της χώρας.


*Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι βουλευτής Β’ Αθηνών, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας.
Φωτογραφία SOOC
liberal.gr