5.9.17

Π. Νίκας: Έφυγε ο άνθρωπος που έδωσε ονοματεπώνυμο στο αλλαντικό


Της Αλεξάνδρας Γκίτση
 
Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έφυγε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες βιομηχάνους. Μπορεί ο ίδιος να είχε εξέλθει από την αλλαντοβιομηχανία ΠΓ Νίκας, που δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέσω του mega deal με την Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα 14 χρόνια πίσω, εν τούτοις η παρακαταθήκη που άφησε τόσο στην ομώνυμη αλλαντοβιομηχανία όσο και στον κλάδο είναι αδιαμφισβήτητη.

Ήταν ο άνθρωπος που στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και συγκεκριμένα το 1966 ίδρυσε την Π.Γ. NIKAΣ με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και διανομή αλλαντικών στην Ελλάδα. Η επόμενη χρονιά σταθμός στην ιστορία της αλλαντοβιομηχανίας αλλά και του εν Ελλάδι κλάδου ήταν το 1972, όταν η Π.Γ. Νίκας γίνεται η πρώτη αλλαντοβιομηχανία στην Ελλάδα που παράγει το παριζάκι και η πρώτη που βγάζει αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ. Μια δεκαετία μετά ο Παναγιώτης Νίκας δημιουργεί το λουκανικάκι "μπουκιά" και τρία χρόνια αργότερα "ρίχνει” στην αγορά το φιλέτο γαλοπούλας σε αλλαντικό. Το 1995 λανσάρει την καπνιστή γαλοπούλα και το 1997 το παριζάκι γίγας. 
Η περίοδος 1998-2000 χαρακτηρίζεται από συνεχείς εξαγορές, νέες επενδύσεις και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αποκτάται η κυπριακή εταιρεία "Αλλαντικά Γρηγορίου", η επίσης κυπριακή "Κ&L Snack Foods", πραγματοποιείται η είσοδος στον κλάδο του νωπού και κατεψυγμένου κρέατος με την εξαγορά του 60% της "BOSS Α.Ε", εξαγοράζεται ποσοστό 37,65% της εταιρείας "Εστιατόρια-Ζαχαροπλαστεία Διόνυσος-Ζόναρς", αποκτάται το 55% της βορειοελλαδίτικης αλλαντοποιίας "Ανανιάδης" και το 42,22% της "Ελληνικός Γύρος". Συγχρόνως εισέρχεται και σε παρεμφερείς τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία μέσω της "Βιοφάρμα Πελοποννήσου", ιδρύεται η εταιρεία επεξεργασίας και τυποποίησης ελαίων και ελαιόλαδου "Αλέα" στην Λακωνία ενώ εξαγοράζονται δυο τυροκομικές μονάδες στην Θήβα και Πάτρα και ιδρύεται ακόμη μια στο ∆οµοκό. Παράλληλα αποφασίζεται η είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της "Nikas USA".
Δύο όμως είναι οι χρονιές σταθμοί τόσο για την αλλαντοβιομηχανία όσο και για τον ίδιο τον ιδρυτή της. Η πρώτη είναι η είσοδός της ΠΓ Νίκας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το 1991 η εταιρεία εισέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αντλεί κεφάλαια ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 1992 πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ. Προχωρά στην κατασκευή πρότυπης παραγωγικής μονάδας στον Άγιο Στέφανο και το 1997 ιδρύει εταιρείες παραγωγής και διάθεσης αλλαντικών σε Βουλγαρία και Σκόπια.
Η δεύτερη χρονιά σταθμός για τον αλλαντοβιομηχανία και τον ιδρυτή της είναι η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο ΠΓ Νίκας το 2003 της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα. Συγκεκριμένα σε ηλικία 71 ετών ο Παναγιώτης Νίκας αποφασίζει τον Νοέμβριο του 2003, να πουλήσει το 49,92% της εταιρείας του στην CGI Food Enterprises, συμφερόντων της Global Finance, έναντι 60,6 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως λίγα χρόνια αργότερα παραδέχθηκε πως η απόφασή του να πουλήσει την Νίκας ήταν λάθος τόσο σε επίπεδο τιμήματος όσο και εξαιτίας του διατροφικού σκανδάλου που στοίχισε στην εταιρεία αρκετά. 
Η ουσία πάντως είναι πως η αποχώρησή του από την Νίκας, η οποία σήμερα ελέγχεται από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, δεν σήμανε την αποχώρησή του από τον κλάδο των αλλαντικών. Ασχολήθηκε ξανά με τα αλλαντικά μέσω της Λακωνικής Τροφίμων η οποία έχει περάσει πλέον στα χέρια της Impala.
Ο ιδρυτής της αλλαντοβιομηχανίας Π.Γ. Νίκας, ο οποίος γεννήθηκε το 1932 στη Λακωνία, απεβίωσε την περασμένη Κυριακή. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στο ιερό παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη.

http://www.capital.gr