29.9.17

Τουρκική επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν: Αεροπορικός βομβαρδισμός και χερσαία επιχείρηση - 17 νεκροί μέχρι στιγμής

Με σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμό, τον πρώτο μετά το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, στις περιοχές Avaşin-Basyan, Metina και Gara η Τουρκία δείχνει τις διαθέσεις της.
Συνολικά δεκατρείς Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν.

Τον αεροπορικό βομβαρδισμό ακολούθησε χερσαία επιχείρηση στο ιρακινό Κουρδιστάν:  Ενας τουρκικός λόχος ειδικών δυνάμεων πέρασε τα σύνορα και επιτέθηκε σε θέσεις των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ στην περιοχή Kanimasi απέναντι από την Τσουκούρτζα.
Σκοτώθηκαν ακόμα τρεις Κούρδοι και ένας Τούρκος στρατιώτης, ενώ άλλα άλλοι 4 Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η ευρείας κλίμακας τουρκοϊρακινή άσκηση που πραγματοποιείται από την 18η του Σεπτέμβρη σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την κλειστή πλέον συνοριακή πύλη Habur. Μάλιστα για πρώτη φορά οι μονάδες επιχείρησαν και την νύχτα σε εικονικές επιθέσεις κατά ανταρτικών μονάδων.
Η κυβέρνηση της Βαγδάτης αποφάσισε να σταματήσουν όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Ερμπίλ, πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες του Λιβάνου, της Αιγύπτου και την Τουρκίας, καθώς και η Qatar Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις, υλοποιώντας το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης.
Έτσι, με γοργούς ρυθμούς εργαζόμενοι τουρκικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο Ερμπίλ και τα περίχωρα εγκαταλείπουν την περιοχή. Οι περισσότερες τουρκικές εταιρίες αποφάσισαν να εκκενώσουν τα εργοτάξια για λόγους ασφαλείας μέχρι νεωτέρας, όπως λένε  εργαζόμενοί τους που επέστρεψαν ήδη στην Τουρκία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών την Ηνωμένων πολιτειών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία με την οποία συστήνει στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την Νοτιοανατολική Τουρκία.
pronews