5.8.17

Ένταση στο Αιγαίο: Δεκατέσσερα τουρκικά F-16 και 4 εμπλοκές με την ΠΑ - Δεκάδες οι παραβιάσεις


Μεγάλος αριθμός εμπλοκών, ο μεγαλύτερος εδώ και αρκετό διάστημα, μεταξύ μαχητικών της ΠΑ και τουρκικών μαχητικών σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο με την τουρκική Αεροπορία να πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης απογειώνοντας εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών.

Πιο συγκεκριμένα 14 τουρκικά F-16, σε πέντε σχηματισμούς των 2 αεροσκαφών και 4 ακόμη F-16 σε άλλο σχηματισμό πραγματοποίησαν 32 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Παράλληλα τέσσερις από τις αναχαιτίσεις των μαχητικών της ΠΑ από τις βάσεις readiness σε Σκύρο με Mirage 2000-5, Λήμνο και Καστέλι ε F-16 block 50 και block 52+ αντίστοιχα εξελίχθηκαν σε σκληρές αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά.  
Από τα 14 τουρκικά F-16 τα δύο εκ των πέντε ζευγών και τα δύο απο τέσσερα του ανεξάρτητου σχηματισμού έφεραν οπλισμό σε μια ιδιαίτερα επιθετικού χαρακτήρα δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που σημειώνονται 4 εμπλοκές σε μια ημέρα.
Εκτός των τουρκικών F-16 σε παραβιάσεις προχώρησαν και 2 CN-235 του τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο των καθημερινών τους προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου.
pronews