18.7.17

Νέα εξέγερση μεταναστών στη Μόρια - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει.Πρέπει να εκδιωχθούν από τη χώρα κακήν κακώς μαζί με τις ΜΚΟ. Αρκετά...Juan



Έβαλαν πάλι φωτιές σε καταλύματα - Έσπασαν πάνω από 10 αυτοκίνητα που είχε ενοικιάσει η Frontex - Νίκος Τρακέλλης, πρόεδρος κοινότητας Μόριας: «Έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ. Δεν φαίνεται να εκτονώνεται η κατάσταση».

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, όπου πριν λίγο έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.
Αφρικανοί κυρίως μετανάστες άναψαν φωτιές μέσα στο κέντρο και στα γύρω ελαιόδεντρα, ενώ πέταξαν πέτρες στα ΜΑΤ που έσπευσαν στην περιοχή. Με τη ρίψη δακρυγόνων απάντησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Πρόκειται για τη δεύτερη εξέγερση μεταναστών μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και αυτή την ώρα μέσα στο Κέντρο, όπου γίνονται πραγματικές μάχες, με πρωταγωνιστές Αφρικανούς μετανάστες που διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και τη μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν μπει στο Κέντρο και γίνεται προσπάθεια να εγκλωβιστούν πολλοί από τους εξεγερμένους στη βορειοδυτική πλευρά του Κέντρου και να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 2 το μεσημέρι σήμερα, όταν Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για ακόμα μια φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν, όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Εναντίον αυτού του γεγονότος άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία.
 
Τότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών, η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις. Αρχικά μπήκαν φωτιές σε κάδους ενώ έσπασαν ζημιές σε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στο κυρίως χώρο, ενώ από τις ανοιχτές πύλες άρχισαν αν διαφεύγουν οικογένειες προσφύγων.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη: «Γίνεται χαμός, οι Αφρικανοί έχουν ταμπουρωθεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και πετάνε πέτρες στα ΜΑΤ. Έβαλαν φωτιά στα ελαιόδεντρα γύρω από το Κέντρο και ευτυχώς που ήρθαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και έσβησαν τη φωτιά. Μάθαμε ότι έρχεται για ενίσχυση και μία διμοιρία των ΜΑΤ. Δεν ξέρω που θα πάει αυτή η κατάσταση, δεν φαίνεται να εκτονώνεται».




Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο αεροπλάνα Πετζετέλ επιχείρησαν από αέρος στην περιοχή και έσβησαν τις φωτιές στα ελαιόδεντρα, ενώ επίγειες δυνάμεις έσβησαν τις πυρκαγιές σε κάδους απορριμάτων που ήταν γύρω από το hotspot και στους οποίους είχαν βάλει φωτιά οι εξεγερμένοι. Επιτόπου παραμένουν 14 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, μήπως μπορέσουν αργότερα να επιχειρήσουν και μέσα στο Κέντρο Υποδοχής, καθώς οι μετανάστες δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς.



Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν προκαλέσει ζημιές σε πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.    Μάλιστα, έχουν καταστραφεί πάνω από δέκα αυτοκίνητα ιδιωτικής εταιρείας ενοικιάσεων, τα οποία είχαν εκμισθωθεί από την Frontex, όπως είπε στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης τους Γιώργος Σιταράς.


Κατά δεκάδες βγήκαν από Κέντρο Υποδοχής πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και μωρά για να σωθούν. Επίσης, εγκλωβισμένοι ήταν για αρκετή ώρα και εργαζόμενοι μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να αποχωρήσουν. 












Δείτε βίντεο 

protothema