3.7.17

Το Ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ σε τουρκικό φορτηγό πλοίο κοντά στη Ρόδο

Θα έπρεπε το σκάφος του ΛΣ να χρησιμοποιούσε πιο "πειστικά" όπλα, έστω και RPG, προκειμένου να πείσει το ναρκωεμπορικό να σταματήσει.Juan


Το Ελληνικό Λιμενικό επιχείρησε να κάνει νηοψία κοντά στη Ρόδο σε φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία, για το οποίο υπήρχε η πληροφορία ότι μετέφερε ναρκωτικά.
Το τουρκικό πλοίο δεν σταμάτησε και σύμφωνα με πληροφορίες το Ελληνικό Λιμενικό άνοιξε πυρ σε ασφαλή σημεία του, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία.
Ωστόσο, το τουρκικό πλοίο πάλι δεν σταμάτησε και επέλεξε να «διαφύγει» στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να αποφύγει τη νηοψία.

Τουρκικά ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν το περιστατικό ως δήθεν θερμό επεισόδιο και επικαλούνται δηλώσεις του καπετάνιου του πλοίου, Χαλούκ Σάμι Καλκαβάν (Haluk Sami Kalkavan), ο οποίος μιλώντας στο CNN Türk ανέφερε πως τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξαν πυρ εναντίον του πλοίου του, το οποίο βρισκόταν κοντά στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Deniz, το φορτηγό κατευθυνόταν στον κόλπο της Νικομήδειας (İzmit) από το νότιο λιμάνι της Αλεξανδρέττας (İskenderun).
Όπως ανέφερε ο Τούρκος καπετάνιος, το Ελληνικό Λιμενικό του ζήτησε να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, αλλά εκείνος αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα και ενημέρωσε την τουρκική πλευρά για την κατάσταση.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, 16 σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό πλοίο M/V ACT. Δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Έλληνες ζήτησαν από το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι της Ρόδου, για να γίνει έλεγχος στο φορτίο του, αλλά ο καπετάνιος δεν υπάκουσε.
Έτσι, η ελληνική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ. Κατά ορισμένες πηγές, το υπό τουρκική σημαία πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών.
Σύμφωνα με το τουρκικό Yeni Safak, ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου, Σάμι Καλκαβάν, δήλωσε στο CNN Turk ότι «η ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει το πλοίο αμέσως στο λιμάνι της Ρόδου.
»Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχτήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε, και το έκαναν.
»Αυτή είναι μια διαδρομή που έχουμε ξανακάνει. Οι σφαίρες χτύπησαν το φορτηγό-πλοίο. Το πλήρωμα επιβίωσε από μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καπετάνιος στο CNN Turk.
Το πλοίο φορτώθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττα και μετέφερε ξηρό φορτίο και είχε προορισμό τη Νικομήδεια.
Σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ εναντίον του τουρκικού φορτηγού πλοίου κοντά στη Ρόδο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ.
Συνολικά 16 σφαίρες χτύπησαν το κατάστρωμα του πλοίου. Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που τις επικαλείται το NTV, επιβεβαίωσαν ότι από όσα γνωρίζουν δεν υπάρχει τραυματισμός.

tribune.gr