6.6.17

Τώρα οι Financial Times «ανακάλυψαν» το 1 δισ. δολάρια λύτρα του Κατάρ σε τζιχαντιστές και Ιρανούς


Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το Κατάρ κατηγορείται ως χρηματοδότης των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τους Financial Times, που δεν «άκουσαν» τίποτα εδώ και επτά χρόνια για την εμπλοκή του Κατάρ στη Συρία, όλα έγιναν σχετικά πρόσφατα.

Συγκεκριμένα αναφέρονται στο 1 δισ. δολάρια που πλήρωσε η βασιλική οικογένεια ως λύτρα προκειμένου να απελευθερώσει 26 μέλη της οικογένειας που απήχθησαν στο νότιο Ιράκ αλλά και 50 στρατιώτες που συνελήφθησαν από τζιχαντιστές στη Συρία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα με αυτή την κίνηση το Κατάρ έδωσε χρήματα σε δύο ομάδες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα»: μια ομάδα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα στη Συρία και σε μια άλλη που έχει σχέσεις με Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας.
«Η συναλλαγή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής στους FT.
Χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία κατηγορούν το Κατάρ ότι «παίζει σε διπλό ταμπλό» στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του προς εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές ομάδες και η συναλλαγή αυτή αποτελεί μια ακόμα απόδειξη των ισχυρισμών τους.
«Αν θέλετε να δείτε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, δείτε αυτή τη συμφωνία. Και αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά ανήκει σε μια σειρά από την έναρξη του πολέμου» δηλωνει μέλος της αντιπολίτευσης στη Συρία.
Από το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 700 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Ιρανούς αξιωματούχους με τα υπόλοιπα χρήματα να δίνονται σε ομάδες Ισλαμιστών στη Συρία που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα.

tribune