10.6.17

Γράμμα στον χερ Σόϊμπλε από το Δίστομο που δεν ξεχνά και δεν ξεχνιέται

Ο Λουκάς Δημάκας εκ των παλαιότερων στρατιωτικών συντακτών , γνωστός από την πολύχρονη δημοσιογραφική του πορεία στα ΝΕΑ, είναι “γέννημα θρέμα” του Διστόμου. Έχει μιλήσει για τις γενιές των “μαυροφορεμένων κοριτσιών” που μεγάλωσαν στο μόνιμο πένθος.
Φέτος μ΄ ένα μικρό του κείμενο στο thecaller.gr  μας θυμίζει τη μαύρη επέτειο.
Γράφει ο Λουκάς Δημάκας:

Οι Γερμανοί ναζί στις 10 Ιουνίου 1944 ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες του Διστόμου μέσα στα σπίτια τους.
Ένα από αυτά είναι των Καλαματαίων (Σταύρου), που ήταν στενοί συγγενείς της μάνας μου Σοφίας. Εκεί μέσα, δίπλα στο τζάκι, σκοτώθηκαν 5 οι οποίοι και θάφτηκαν στην αυλή σε 2 τάφους. Η φωτογραφία όπου φαίνονται σε πρώτο πλάνο οι τάφοι και φόντο το σπίτι, είναι τραβηγμένη τέλος 1944 – αρχές 1945.Τα ΕΛΤΑ για τα 70χρονα -τότε-  της Σφαγής έκαναν ένα πολύ όμορφο συλλεκτικό άλμπουμ με διάφορες φωτογραφίες από την Σφαγή. Τυπώθηκαν μόνο 500 αντίτυπα που πωλούνται μπροστά στο Μουσείο.
Αυτά έγραφα  στο προφίλ μου στο Facebook το 2014 μαζί με την φώτο του γραμματοσήμου και το λογισμικό του φατσοβιβλίου μου το πρότεινε σήμερα, 3 χρόνια μετά, για αναδημοσίευση.
Το έκανα ευχαρίστως! Προσθέτοντας στο προφίλ μου και την εξής φράση:
«Ας με πουν κάποιοι λαϊκιστή ή αιθεροβάμονα ή ρομαντικό, αλλά θέλω να στείλω ένα γράμμα στον Σόιμπλε (και κάθε Σόιμπλε!) άδειο, χωρίς τίποτα μέσα: Μόνο με αυτό το γραμματόσημο στο φάκελο…»

militaire