15.6.17

Στους δρόμους οι Τούρκοι για τη φυλάκιση βουλευτή που αποκάλυψε παρτίδες Ερντογάν με τζιχαντιστές


Χιλιάδες Tούρκοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για τη διεξαγωγή πορείας διαμαρτυρίας 400 χλμ.
Η πορεία ξεκίνησε από την Άγκυρα και θα φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την 25ετή ποινή κάθειρξης που αποφάσισε την Τετάρτη τουρκικό δικαστήριο, εις βάρος του βουλευτή Ενίς Μπερμπέρογλου, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό).

Ο Μπερμπέρογλου καταδικάστηκε με την κατηγορία ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet εμπιστευτικές πληροφορίες. Είναι ο πρώτος βουλευτής του CHP, που ιδρύθηκε από τον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που καταδικάζεται σε φυλάκιση.
To CHP καταδίκασε αμέσως την απόφαση αυτή, με πολλούς βουλευτές να τη χαρακτηρίζουν «πολιτική».
Ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να διανύσει πεζός τα περισσότερα από 400 χλμ. που χωρίζουν την Άγκυρα από την Κωνσταντινούπολη, όπου φυλακίστηκε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ η πορεία αναμένεται να διαρκέσει από 20 ημέρες έως ένα μήνα με τακτικές διακοπές στη διάρκεια της διαδρομής.
«Αν υπάρχει ένα τίμημα να καταβληθεί, θα το πληρώσω πρώτος. Θα περπατήσω έως την Κωνσταντινούπολη. Και θα συνεχίσουμε την πορεία μας έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη στην Τουρκία».
Κάλεσε επίσης όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τη δικαιοσύνη να υποστηρίξουν το διάβημά του.
Χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν μαζί του υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το κέντρο της Άγκυρας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο.
«Μην μένετε σιωπηλοί. Αν είστε σιωπηλοί, θα έρθει η σειρά σας», φώναζαν, καθώς και «δίπλα δίπλα με τον φασισμό».
«Έχουμε έρθει για τη δικαιοσύνη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Φούντα Σακαλίογλου, που χαρακτήρισε την πορεία «προειδοποίηση». «Είμαστε απέναντι σε μια δικτατορία» δήλωσε.
«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, είμαστε σε μία κατάσταση όπου όλες οι δικαστικές αποφάσεις έρχονται από ψηλά», λέει η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊλίν Ναζλιακά. «Είμαστε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε για αυτό.»
Συγκεντρώσεις υποστήριξης πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Στην Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με άλλο δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η σύλληψη του Ενίς Μπερμπέρογλου οφείλεται σε ένα άρθρο του Τύπου», δηλώνει ο Τζεμ, που κρατάει ένα πανό που γράφει «Δικαιοσύνη». «Γιατί να συλλαμβάνεται κάποιος εξαιτίας ενός άρθρου; Αυτό δείχνει πως ορισμένοι φοβούνται την αποκάλυψη της πραγματικότητας όπως περιγράφεται στο άρθρο».
Ο Ενίς Μπερμπέρογλου κατηγορείται ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει την κατάσχεση, τον Ιανουάριο του 2014, στη μεθόριο με τη Συρία, φορτηγών που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (MIT) τα οποία μετέφεραν όπλα στη Συρία.
Η υπόθεση προκάλεσε σκάνδαλο στη χώρα και την οργή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε απευθυνόμενος στον τότε διευθυντή της Cumhuriyet, τον Τζαν Ντουντάρ, ότι «θα πληρώσει το τίμημα».
Ο Μπερμπέρογλου φυλακίστηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας από το δικαστήριο ενώ ο δικηγόρος του υπέβαλε το πρωί της Πέμπτης έφεση στην απόφαση, σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
 tribune