1.5.17

Επεισοδιακή Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ -Δακρυγόνα και συλλήψεις [εικόνες] Πηγή: Επεισοδιακή Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ -Δακρυγόνα και συλλήψεις [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/334583/epeisodiaki-protomagia-stin-plateia-taxim-dakrygona-kai-syllipseis-eikones#ixzz4fqAYNAlA


Για ακόμα μία χρονιά είναι επεισοδιακή η γιορτή της Πρωτομαγιάς για τους διαδηλωτές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. 
Η τουρκική αστυνομία έκανε νωρίτερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου 200 διαδηλωτών που ήθελαν να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπως έκανε γνωστό δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, παρά τη σχετική απαγόρευση των αρχών.
Ηδη από το πρωί το μετρό δεν σταματάει σε σταθμούς γύρω από την πλατεία, ενώ έχει απαγορευτεί και η πρόσβαση από τη θάλασσα. Κλειστές παραμένουν οι αποβάθρες Καμπάτας, Καράκιοϊ και Μπεσίκτας.
Η ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν μεγάλη, ενώ εκτός από τη χρήση δακρυγόνων, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του associated press, γίνονται συλλήψεις, αλλά και μάχες σώμα με σώμα για να απωθηθούν οι διαδηλωτές.  
Η Τουρκία γιορτάζει σήμερα την Εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες έντασης, δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα που ενίσχυσε σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Φέτος και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, τα μεγάλα συνδικάτα συμβιβάστηκαν με εορτασμό στην πλατεία όπου γίνεται η λαϊκή στο Μπακίρκιοϊ.
φωτογραφίες: AP Photo/Lefteris Pitarakis


Πηγή: iefimerida.gr