10.5.17

Ο Ερντογαν έχει ξεφύγει... - Σε κατ'οίκον περιορισμό φοιτήτρια για δήθεν προσβολή του «Σουλτάνου»!


Μια φοιτήτρια, όπως και πλήθος άλλων πολιτών στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για προσβολή του «νέο-Σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό, επειδή αναπαρήγαγε (retweet) ένα σχόλιο στο Twitter.
Η νεαρή ονομάζεται Καρντελέν Αριτμάν, καθώς φαίνεται και στη φωτογραφία· Συνελήφθη τη Δευτέρα από την Αστυνομία επειδή αναπαρήγαγε ένα tweet το οποίο θεωρήθηκε προσβλητικό προς το πρόσωπο του Ερντογάν.
Ανήμερα, οδηγήθηκε σε δικαστήριο στα Άδανα και ο δικαστής την καταδίκασε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία έχουν συλληφθεί, φυλακιστεί, απολυθεί από τις εργασίες τους ή τελούν υπό εισαγγελική έρευνα κατηγορούμενοι ως οπαδοί του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από το τουρκικό καθεστώς ότι ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, 3.710 άνθρωποι ερευνήθηκαν από τις Αρχές για σχόλια ή αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και 1.656 συνελήφθησαν (!).
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του διωγμού αντικαθεστωτικών στην Τουρκία διαθέτουμε τα επιμέρους αποκαλυπτικά στοιχεία:
- Έχασαν τις δουλειές τους 138.147 άνθρωποι (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
- Κρατήθηκαν κάποια στιγμή από τις Αρχές 101.485 άνθρωποι κι από αυτούς προφυλακίστηκαν οι 50.601.
- 2.099 σχολεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια έκλεισαν.
- 8.271 διδάσκοντες σε πανεπιστήμια απολύθηκαν.
- 4.424 δικαστές και εισαγγελείς απολύθηκαν.
149 ΜΜΕ έκλεισαν.
- Έχουν συλληφθεί 231 δημοσιογράφοι.