11.3.17

Toυρκία και πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο από την Άγκυρα στο επίκεντρο της συνάντησης Ν.Κοτζιά-Ρ.Τίλερσον

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ Ρ.Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη όπου την ατζέντα των συζητήσεων θα την μονοπωλήσει η Τουρκία και μια πιθανή πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο έν αναμονή και του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.
 
Σημειώνεται ότι εκστρατεία ενημέρωσης μελών της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ, όπως και συνεργατών τους, για την κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε ήδη στο Κογκρέσο με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council - HALC).
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης εξετάστηκαν τα τελευταία γεγονότα στο Αιγαίο μάλιστα με βίντεο των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων από την Τουρκική ακτοφυλακή κοντά στην Χίο. Οπότε έχει προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση.
Η κυβέρνηση και τα Επιτελεία ανησυχούν για μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο με σκοπό να συσπειρωθεί η τουρκική κοινωνία γύρω από τον Ρ.Τ.Ερντογάν και εν τέλει να ψηφίσει «ΝΑΙ» στην συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπό του μετατρέποντας την τουρκική Δημοκρατία σε προεδρική.
 
Είναι κάτι που το δοκίμασε επιτυχώς στο πρόσφατο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος καθώς το καλοκαίρι του 2015 ξεκίνησε μια ολοκληρωτική ένοπλη αναμέτρηση με τους Κούρδους του ΡΚΚ συσπειρώνοντας έτσι μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων γύρω από το ΑΚΡ το οποίο και τελικώς κέρδισε την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015.
 
Θεωρείται ότι για να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης το επεισόδιο αυτό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον «θερμό».
 
Όσον αφορά την 16η Απριλίου εάν συνεχίσει να το «ΌΧΙ» να προηγείται με τόσο μεγάλη διαφορά τότε αναμένεται κάποια προβοκατόρικη τουρκική ενέργεια.
 
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Εurasian Public Opinion Research Center στο «ΟΧΙ» προσανατολίζονται να ψηφίσουν 57.57%  και «ΝΑΙ» 42.43%. 
 
Ακόμα όμως και μετά την 16η Απριλίου ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση.
 
Εάν χάσει για να μην έρθει το πολιτικό του τέλος, εάν κερδίσει διότι θα νιώθει παντοδύναμος και ότι η τουρκική κοινωνία θα τον ακολουθήσει ακόμα και σε έναν πόλεμο με ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο.
 
Οπως έγινε γνωστό από το υπουργείο εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο ε.α. Μακ Μάστερ, με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, με μέλη του Κογκρέσου, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και με οργανώσεις της ομογένειας.
 
Η Ομογένεια ανησυχεί και αυτή ιδιαίτερα και θέλει να ενημερωθεί.
 
Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν εμμέσως πλην σαφώς διαμέσου του Υφυπουργού Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν ότι προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση της προκλητικότητας των Τούρκων προς την Ελλάδα αναγκάστηκαν να παρέμβουν, 
 
Την παραδοχή την έκανε μιλώντας στο Κογκρέσο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για την προώθηση των θεμάτων Ελλάδος Κύπρου.
 
Χαρακτηριστικά, μιλώντας με τον Εντι Ζεμενίδη, ο κ. Κοέν είπε πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι διπλωματικοί δίαυλοι που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την αποκλιμάκωση της έντασης όταν υφίσταται θέμα έντασης στην περιοχή» και πρόσθεσε πως αυτοί οι δίαυλοι έχουν προφανώς χρησιμοποιηθεί και γι᾽ αυτό καταγράφηκε σχετική αποκλιμάκωση...
 
Mάλιστα τόνισε πως όλα τα μέλη της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν είναι συγκρουσιακές.
 
Εξηγώντας την σημασία που έχει για την Αμερική η Βάση της Σούδας είπε ότι «τα οφέλη που προσφέρει στις ΗΠΑ η Σούδα είναι αναντικατάστατα».
 
Είπε όμως και κάτι πολύ σημαντικό. Ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία αυτή την στιγμή δεν είνι καλές. 
 
«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το πραξικόπημα λόγω του θέματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και εξαιτίας της εποικοδομητικής σχέσης που διατηρούμε με του Κούρδους της Συρίας YPG. Αυτά τα δύο γεγονότα έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μας τους τελευταίους 7 8 μήνες.
 
Έχουν υπάρξει επαφές με την νέα ηγεσία του Στειτ Ντιπάρτμεντ και αυτές οι επαφές έχουν δημιουργήσει την προσδοκία βελτίωσης των σχέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε επιλύσει τα δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκα. Πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη σχέση αλλά λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας είναι προς το αμερικανικό συμφέρον μια καλή σχέση με την Άγκυρα».
 
Από τις δηλώσεις αυτές διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν και θεωρούν ότι είναι ικανός να «ανατινάξει» ολόκληρη την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
 
Προφανώς στη συνάντηση της Δευτέρας οι ΗΠΑ θα δεσμευθούν για συγκεκριμένες κινήσεις εάν χρειαστούν για την αποκλιμάκωση μιας κρίσης που η Άγκυρα έχει ήδη σχεδιάσει.
 
Κακά τα ψέματα ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε πολύ μεγάλο πολιτικό ρίσκο για να τα κερδίσει όλα και ισόβια. Τα δημοψηφίσματα πάντα προσωποποιούνται και ο χαμένος πληρώνει το «μάρμαρο».
 
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν φημίζεται ως κάποιος που ξέρει να χάνει