8.3.17

Ποιος αποφασίζει τελικά για το F-35; Οι Πτέραρχοι ή ο Νίκος Φίλης;


Πριν μερικές ημέρες, στις 16 Φεβρουαρίου ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η ΠΑ “θα ΄χει το πρώτο της F-35 το 2020”! Προκάλεσε έκπληξη η δήλωσή του. Ακόμη κι αν είχαμε τα χρήματα το να ολοκληρωθεί μια τέτοια προμήθεια δεν είναι εύκολο.

Χθες ο ΑΝΥΕΘΑ σε  συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα periodico.gr και στους δημοσιογράφους Ιάσονα Πιπίνη και Αμαλία Κολονέλου, δήλωσε για το ίδιο θέμα:
“Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα η οποία εγώ λέω ότι είναι για την κουβέντα. Εμείς έχουμε αποφασίσει να αναβαθμίσουμε τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών που έχουμε. Τα περισσότερα από αυτά είναι F-16. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας. Ό,τι έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό έχει να κάνει με το πώς θα το αναβαθμίσουμε και πως αυτό το κόστος θα αντιστοιχεί και στο οικονομικό πλαίσιο της εποχής.
Το θεωρώ πάρα πολύ φυσιολογικό όταν υπάρχει και ένα νέο όπλο, ένα νέο αεροπλάνο, να θέλεις να μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτό. Να δεις πόσο χρειαζούμενο είναι, ποιες είναι οι οικονομικές σου δυνατότητες και τι μπορείς να κάνεις.
Από την άποψη των οικονομικών δυνατοτήτων λέω ότι αφού χάσαμε την ευκαιρία τα προηγούμενα χρόνια σαν χώρα να ενταχθούμε σε αυτό το πρόγραμμα… Λέω και την άποψη μου, ότι όταν γινόταν αυτό έπρεπε να ενταχθούμε, αλλά χωρίς να κάνω κριτική και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν το ενέταξαν. Γνωρίζοντας πλέον καλά το πρόγραμμα και πως εξελίσσεται από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, ξέρω ότι τα οικονομικά δεν τα έχουμε, και ακόμη και να τα είχαμε θέλει πάρα πολύ χρόνο αυτή η διαδικασία.
Επαναλαμβάνω κάτι που υπάρχει στην εθνική βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ψηφίστηκε από το ΚΥΣΕΑ πριν από μερικές μέρες, ότι όταν κάνεις μια αγορά δεν μετράς μόνο πόσο κοστίζει να το αγοράσεις, αλλά όλο τον κύκλο ζωής τους. Εδώ μιλάμε για τεράστια ποσά που δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τα αντέχουμε. Τώρα, υπάρχουν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία; Συζητήσεις γίνονται, εγώ δεν μπορώ να καταπιαστώ με τέτοια και να δώσω τη σοβαρότητα που πρέπει κάθε φορά να τους δώσεις.
Μένουμε κατά κύριο λόγο εκεί θα είναι μια πολύ γενναία πράξη και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο την άμυνα μας η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών μας αεροσκαφών, δεν λέω την αναβάθμιση των F16, λέω την αναβάθμιση του στόλου, αλλά μέσα στα δημοσιονομικά μας πλαίσια”.
Τι μεσολάβησε και υπάρχει η σαφής αλλαγή προσέγγισης στο θέμα F-35; Ο Νίκος Φίλης κι όσοι συμφωνούν με τις απόψεις του και εντός ΣΥΡΙΖΑ και εκτός. Οι πολιτικές ισορροπίες και τα εσωκομματικά παιχνίδια φαίνεται ότι έχουν αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη βαρύτητα από τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας. Δεν ξέρουμε αν το F-35 πρέπει να ΄ναι το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της ΠΑ. Αυτό θα το κρίνουν και θα το αποφασίσουν οι μόνοι αρμόδιοι, οι Πτέραρχοι. Αλλά θα πρέπει και οι πολιτικοί μας -όλων των παρατάξεων- να καταλάβουν ότι μ΄ αυτά τα θέματα δεν μπορεί να ασχολούνται με κριτήρια παραπολιτικής.
Η ιστορία με το F-35 είναι αλήθεια ότι παρατράβηξε. Τα δεδομένα είναι γνωστά και κάποιοι πολιτικοί παριστάνουν ότι δεν τα γνωρίζουν. Τα ξέρουν πάρα πολύ καλά: δεν υπάρχει μία για αγορά νέου αεροσκάφους 5ης γενιάς! Η μοναδική περίτπωση είναι να έρθει αμερικανική βοήθεια και σ΄ αυτή τη περίπτωση είναι σαφές ότι η επιλογή αγοράς αεροσκάφους θα είναι μία. Εκτός αν έρθει…ορμητικά η ανάπτυξη κι έχουμε τόσα λεφτά για να κάνουμε …ότι ψώνια θέλουμε.
Όλα τ΄ άλλα είναι πολύ ελκυστικά για εμάς τους δημοσιογράφους που ψάχνουμε “πιασάρικα” θέματα και για τους πολιτικούς που παίζουν ρόλους ανάλογα με το τι θέλουν να “πουλήσουν” στους ψηφοφόρους τους.