1.12.16

Ο Ολάντα αποχωρεί! Δεν θα είναι υποψήφιος στις Γαλλικές εκλογές


O πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε πριν από λίγο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2017. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, πρόεδρος εν ενεργεία ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
«Αποφάσισα ότι δεν θα είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας, 62 ετών, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.
Μετά την επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς και με τον Φρανσουά Ολάντ πλέον εκτός «κάδρου», τα βλέμματα καρφώνονται στη μάχη που ανοίγει στους Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο που θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες.
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ουδείς υποψήφιος της Αριστεράς θα κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί οδηγεί σε μονομαχία του Φρανσουά Φιγιόν με την Μαρίν Λεπέν.
Μονομαχία που δίνει τη νίκη στον Φιγιόν, βάσει της εικόνας των δημοσκοπήσεων -οι οποίες εντούτοις έπεσαν έξω τόσο στην περίπτωση της ψήφου των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην περίπτωση της νίκης-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
thepressroom