13.10.16

ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ «USS MASON» Κλιμάκωση: Οι ΗΠΑ χτύπησαν με βλήματα cruise την Υεμένη


του Γιάννη Πετρίδη
Δεν άργησε η απάντηση των ΗΠΑ στο χτύπημα που πραγματοποίησαν οι Σιίτες Χούθι στην Υεμένη πριν τρεις ημέρες κατά του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Mason και σήμερα ένα άλλο αμερικανικό αντιτορπιλικό το USS Nitze (DDG-94) εκτόξευσε τρεις πυραύλους κρουζ  «Τomahawk» στοχεύοντας τρια ραντάρ στις ακτές της Υεμένης.
Και ο Υπουργός Άμυνας Ash Carter και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Joseph Dunford είχαν εισηγηθεί στον πρόεδρο Μ.Ομπάμα να χτυπήσει ως αντίποινα τους Χούθι.

Πριν τρεις ημέρες λίγα μόλις μέτρα από το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Mason (DDG-87) κλάσης Arleigh Burke εξερράγησαν τα βλήματα εδάφους-επιφανείας (μεταποιημένοι επιφανείας) C-801, αντίγραφα των Exocet MM- 38, που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, βορείως των στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και το εμπόριο, Στενών Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
Στο ίδιο σημείο την περασμένη εβδομάδα δέχθηκε επίθεση μεταγωγικό καταμαράν σκάφος των ΗΑΕ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.
 
Από το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοινώθηκε πώς "Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν ζημιές στο πλοίο και δεν τραυματίσθηκε κανείς από τους ναύτες".
 
Η επίθεση έγινε το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jef Davis "Γύρω στις 7 τοπική ώρα το USS Mason εντόπισε δύο πυραύλους να κινούνται προς το μέρος του ενώ αυτό έπλεε ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας.
 
Το αντιτορπιλικό ενεργοποίησε αμέσως τα αντιπυραυλικά του συστήματα και όλα τα συστήματα αεράμυνας και αποτροπής επίθεσης και όπως είπε ο Jeff Davis οι δύο πύραυλοι έπεσαν στο νερό πριν φτάσουν στο USS Mason".
 
Δεν εξήγησε ωστόσο αν οι δύο πύραυλοι κατερρίφθησαν από τα αντιπυραυλικά όπλα του αντιτορπιλικού ή αν δεν βρήκαν στόχο. Μία πηγη αναφέρει ότι ένας καταρρίφθηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα CIWS Phalanx και το άλλο έπεσε στην θάλασσα παρασυρόμενα από τα αντίμετρα (ηλεκτρονικά ή αναλώσιμα).
 
Το USS Mason έχει σταλεί στην περιοχή μαζί με άλλα δύο πλοία από το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy), το ομοειδές USS Nitze (DDG 94) και το τύπου Austin πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Ponce, μετά τον πύραυλο που κατέστρεψε το υβριδικό καταμαράν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων HS
 
Είναι η πρώτη φορά που οι Σιίτες Χούθι δέχθηκαν επίθεση από το αμερικανικό Ναυτικό.
 
Ήδη σύμφωνα με πηγές έχουν προμηθευθεί βελτιωμένη έκδοση των κινεζικών C-801 προς ενίσχυση των επάκτιων συστοιχειών και αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά πολεμικά πλοία.