19.10.16

Τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator «κατεβαίνουν» στη Μεσόγειο (βίντεο)


Τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator “κατεβαίνουν” στη Μεσόγειο. Η Αίγυπτος κατέθεσε και επισήμως αίτημα στη Ρωσία για την απόκτηση τους προκειμένου να εξοπλίσει τα ελικοπτεροφόρα Mistral που παρέλαβε από τη Γαλλία μετά το πλήγμα που επήλθε στις σχέσεις Μόσχας και Παρισιού λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ομοσπονδιακού Φορέα της Ρωσίας για την Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας, Ανατόλι Πουντσούκ «λάβαμε αίτημα από την Αίγυπτο για παράδοση ελικοπτέρων Ka-52 για τον εξοπλισμό των πλοίων Mistral».

Ο αριθμός των ελικοπτέρων που αφορούσε το αίτημα του Καΐρου δεν έχει γίνει γνωστός αλλά πιθανότατα πρόκειται για τα 50 Ka-52K (η ναυτική έκδοση), όσα δηλαδή κατασκεύαζε η Ρωσία προκειμένου να τοποθετήσει στα Mistral που θα παραλάμβανε μέχρι να προκύψει η κρίση στις σχέσεις της με τη Γαλλία. Τελικώς, πήρε πίσω τα χρήματα και ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει τα δικά της ελικοπτεροφόρα.
Τα δύο Mistral που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία, έπειτα από συμφωνία που υπεγράφη το 2011, τελικά κατέληξαν στη Αίγυπτο με την οποία η Ρωσία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και έχει γίνει ένα από τους μεγάλους προμηθευτές οπλικών συστημάτων του Καΐρου.
Ένα εξ αυτών λοιπόν θα είναι και τα Ka-52 Alligator. Το κορυφαίο ίσως επιθετικό ελικόπτερο στο κόσμο με το χαρακτηριστικό του διπλού στροφείου. Είναι διθέσια και έχουν σταθερό οπλισμό από ένα πυροβόλο των 30mm. Σε τέσσερις δε φορείς μπορεί να μεταφέρει πλήθος συνδυασμών με ρουκέτες των 80mm, Α/Τ πυραύλων Vikhr (μέχρι 24) και ατρακτίδια πολυβόλων και διασποράς ναρκών για την καταστροφή τεθωρακισμένων ή και ή αθωράκιστων στόχων στο έδαφος, ή εναέριους στόχους χαμηλής ταχύτητας με αξιόλογη εμβέλεια δράσης.
Το Ka-52 έχει μήκος 16 μέτρων, ύψος 4,9 μέτρων και ο κύριος  ρότορας έχει διάμετρο 14,5 εκατοστά. Το μέγιστο βάρος απογείωσης  είναι στα 10.800 κιλά.
Δείτε το σε δράση: 

pronews