11.10.16

Η Ρωσία απηύθυνε πρόσκληση στην Ελλάδα να ξεκινήσει η κατασκευή του Greek Stream - Δηλώσεις του επικεφαλής της GAZPROM


ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Πρόσκληση στην Ελλάδα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την συμμετοχή της στο κολοσσιαίο έργο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα, απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, μία ημέρα μετά την υπογραφή στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας της συμφωνίας για την μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου του αγωγού Turkish Stream.
 
"Θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Εχουμε ήδη υπογράψει μαζί τους την δημιουργία της κοινοπραξίας "Ποσειδών". Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και η Ελλάδα δεν θα αρνηθεί τα τεράστια οικονομικά οφέλη. Θα πληρώνουμε και τέλη διέλευσης (σ.σ.: αντίθετα με τον αγωγό ΤΑΡ πιυ δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ ως τέλη μεταβίβασης) και θα λαμβάνει φθηνότερο φυσικό αέριο η Ελλάδα. Εκτιμώ ότι όλες οι συμμετέχουσες χώρς θα έχουν μεγάλα οφέλη" δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας
 
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν αυτή την φορά οι ΗΠΑ για τον Greek Stream. Για τον South Stream έριξαν μια κυβέρνηση και παραλίγο να δολοφονηθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ και εν συνεχεία με μία επίσης χονδροειδή παρέμβαση τον Μάϊο του 2015 επί κυβέρνησης Α.Τσίπρα, όπως ήδη έχει αποκαλύψει το περιοδικο PRONEWS μέσω της συνέντευξης του πρώην υπουργού Ενέργειας Π.Λαφαζάνη.
 
Στην σχετική ερώτηση για τα γεγονότα του Μαϊου του 2015 και την αντίδραση στην κατασκευή του Greek Stream, ο Π.Λαφαζάνης είχε απαντήσει τα εξής: "Όχι απλώς υπήρξε ξένος δάκτυλος και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, που δεν ήθελαν την προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και η αμερικάνικη πλευρά είχε οργιάσει σε πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τη Ρώσικη πόρτα.
 
Το έργο αυτό των πιέσεων εκ μέρους των πιο σκληροπυρηνικών κύκλων της Δύσης και του αμερικάνικού παράγοντα, πρωτίστως, το είχαν αναλάβει η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νούλαντ και ο υπεύθυνος ενέργειας του Στέητ Ντιπάρντμεντ Χόχστάϊν, ο οποίος και με είχε επισκεφθεί γι αυτό το λόγο στο υπουργικό γραφείο μου.
 
Οι Αμερικάνοι και οι αντιδραστικοί της Δύσης τελικά πέτυχαν το στόχο τους, μόλις εγώ και η πτέρυγα μας έφυγε λόγω μνημονίου από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έφυγαν τα “βαρίδια” και γλυτώσαμε, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, οι σκληροπυρηνικοί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ".
 
Αυτά το 2015. Πόσα έχουν αλλάξει το 2016;
 
"Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβα μεακ, και ο Τούρκος ομόλογός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ συζήτησαν την μεταφοράς του φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα", ανακοίνωσε πριν λίγο το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας μετά τη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η διασύνδεση Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας είναι ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Αερίου και αντικαθιστά τον South Stteam στο κομμάτι  που αφορά την Βουλγαρία.
 
Ενας αγωγός τέτοιου μεγέθους στα ελληνοτουρκικά σύνορα ουσιαστικά "βάζει" την Μόσχα στο παιχνίδι ασφαλείας της περιοχής με πολύ δυνατό τρόπο...