27.9.16

Τράμπ: «Έχεις ευθύνες για τη γιγάντωση του ISIS» - Κλίντον: «Είσαι ρατσιστής και σεξιστής» - Παραδέχθηκε το σκάνδαλο με τα e-mails (βίντεο)


DEBATE ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ 

Ολοκληρώθηκε στις 5:41 ώρα Ελλάδας η πρώτη από τις τρείς τηλεμαχίες μεταξύ των δύο υποψηφίων που διεκδικούν τον θώκο του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Στη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν αντιμέτωποι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πανεπιστημίου Χόφστρα (κοντά στη Νέα Υόρκη) και αφούν αντάλλαξαν μία χειραψία διασταύρωσαν τα ξίφη τους εν' όψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

 
Στην πρώτη κρίσιμη αναμέτρησή τους, που φέρεται να παρακολούθησαν το 73% των Αμερικανών ψηφοφόρων, που αναλυτές θεωρούν ότι ίσως αποδειχθεί αποφασιστική για την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσιάστηκαν οι θέσεις τους για ζητήματα όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η οπλοκατοχή, ο ρατσισμός, τα πυρηνικά, η τρομοκρατία αλλά και η διακυβέρνηση της χώρας. 
Το γενικό συμπέρασμα πάντως ήταν πως οι Αμερικανοί δεν έγιναν σοφότεροι, καθώς πολιτικός λόγος δεν ακούστηκε και οι δυο υποψήφιοι περιορίστηκαν στο να κάνει ο ένας στον άλλον προσωπικές επιθέσεις. Ίσως, όπως εικάζεται, να ήταν η πρώτη "αναγνωριστική" προσέγγιση εν' όψει των δύο επόμενων τηλεμαχιών με την πρώτη να γίνεται στις 9 Οκτωβρίου.
Αναφορικά με τα θέματα την οικονομίας η Κλίντον κατηγόρησε τον Τράμπ πώς λέει τρελά πράγματα και φοροδιαφεύγει, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε την Κλίντον ότι το οικονομικό της σχέδκιο είναι όλο λόγια.
Όταν ήρθε η συζήτηση στην εξωτερική πολιτική η Χίλαρι υποστήριξε ότι έχει σχέδιο για να νικήσει τον ISIS... online. Αλλά και με αεροπορικά πληγματα και τη στήριξη των Αραβων και των Κούρδων. "Κάνουμε πρόοδο. Ελπίζουμε ότι μέσα στο χρόνο θα διώξουμε το Ισλαμικό Κράτος από το Ιράκ" είπε και αγνόησε τη στήριξη του Τραμπ στη Ρωσία.
Στο σημείο αυτό γνώρισε τον χλευασμό και την ειρωνία του Τράμπ, ο οποίος έκανε την Κλίντον να παραδεχθεί την γκάφα με τα e-mail. "Όταν θα δώσει στη δημοσιότητα τα 33.000 e-mail που διέγραψε, θα δώσω κι εγώ τα φορολογικά μου και θα αποκαλύψω πόσους φόρους πληρώνω, παρά το γεγονός πως οι δικηγόροι μου, μου λένε να μην το κάνω" είπε ο Τραμπ. Είπε επίσης πως τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν».
Και εδώ ήρθε η πρώτη «είδηση» της βραδιάς: η Χίλαρι Κλίντον παραδέχτηκε το σκάνδαλο, αποδίδοντάς το όμως σε λανθασμένη απόφαση. «Δεν ήταν λάθος, έγινε επίτηδες» πετάχτηκε ο Τραμπ ενώ η Χίλαρι απαντούσε.
Αφού χαιρετήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία χαμογελώντας, οι δύο υποψήφιοι δεν άργησαν να περάσουν στην επίθεση, με την Κλίντον να αποκαλεί τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την οικονομία υπεραπλουστευτικές και τον Τραμπ να κατηγορεί την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.
Αντάλλαξαν κατηγορίες περί ψευδών και διαστρεβλώσεων και κάλεσαν τους τηλεθεατές να πάνε στους ιστοτόπους τους για να μάθουν τα γεγονότα. Η Κλίντον του απευθυνόταν με το μικρό του όνομα· ο Τραμπ την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.
«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το χρίσμα ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων και αστέρα των ριάλιτι που διεκδικεί για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα; είπε, απευθυνόμενος στην υποψήφια των Δημοκρατικών ο μεγιστάνας των ακινήτων.
Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ».
Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο και λέει τρελά πράγματα».
Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πώς θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο, ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.
Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.
Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.
«Δεν έχεις ελεγχθεί ποτέ από την εφορία, φοροδιαφεύγεις, δεν είναι τόσο πλούσιος όσος ισχυρίζεται και πολλές είναι οι φορές που άφησε απλήρωτους εργαζομένους και κυρίως έναν αρχιτέκτονα». Η απάντηση του Τραμπ ήταν ότι προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά του.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.
Οι δυο μονομάχοι αναφέρθηκαν επίσης και στο θέμα της αστυνόμευσης με τον Τραμπ να υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνεται αστυνομικό έλεγχος και την Χίλαρι να του απαντά ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.   
Αυτή είναι η πρώτη τηλεμαχία της 68χρονης Κλίντον με τον 70χρονο Τραμπ. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο.
Ο συντονιστής της συζήτησης Λέστερ Χολτ δυσκολεύτηκε πολύ να τιθασεύσει τους υποψήφιους, οι οποίοι περνούσαν συνεχώς από το ένα θέμα στο άλλο—από την οικονομία στο Ισλαμικό Κράτος και το «χάος τη Μέση Ανατολή» τις αλληλοκατηγορίες για την έλλειψη διαφάνειας και ούτως καθεξής.
pronews

Σχόλιο:
Από ολόκληρη την Αμερική, δεν βρέθηκε κανείς υποψήφιος, παρά μόνο μία ανοϊκή και ένας παλαβός; Το μέλλον του πλανήτη θα αφεθεί σε έναν από τους δύο;
Juan