29.9.16

Νέα απόπειρα πραξικοπήματος φοβάται ο Ερντογάν - Αντιμέτωπος και με τη σφοδρή ενόχληση των ΗΠΑ λόγω του «φλερτ» με Πούτιν


ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Νέα απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του φοβάται ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν από στρατιωτικούς που παραμένουν ασύλληπτοι ή από πυρές του βαθέως κράτους που ακόμη ελέγχονται από τον Γκιουλέν. Η παράταση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τις 15 Ιουλίου, η οποία αποφασίσθηκε χθες από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Άγκυρα, φοβάται επίσης τις αντιδράσεις όλων αυτών που έχει συλλάβει ή έχει αποτάξει από τις Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερο το Δημόσιο της Τουρκίας. Υπολογίζεται πώς ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φθάσει τους 32.000, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν χαρακτηριστεί ως υπονομευτές του συστήματος Ερντογάν.
Έχει λοιπόν κάθε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος να φοβάται μια νέα απόπειρα για την ανατροπή του. Πόσο μάλλον όταν ακόμη και σήμερα, που θεωρητικά είναι πιο ισχυρός μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δεν ελέγχει πλήρως το Στρατό. Μονάδες παραμένουν σε “απομόνωση”, ενώ σε άλλες έχουν ξηλωθεί οι ηγεσίες τους σε μία προσπαθεί να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη του Ερντογάν.
Επίσης, θεωρείται πώς ο Γκιουλέν όσο παραμένει ασύλληπτος είναι και επικίνδυνος καθώς διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην Τουρκία. Μην ξεχνάει δε κανείς το ρόλο των ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένες από τα παιχνίδια του Ερντογάν κυρίως με την Ρωσία. Η ανακοίνωση δε της επίσκεψης του Β. Πούτιν στην Άγκυρα αναμένεται πώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.
«Για να λάβουμε προφυλάξεις για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας, τη δημοκρατία μας και την αρχή του κράτους δικαίου, αποφασίστηκε η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», τόνισε σε ανακοίνωση του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.
Νωρίτερα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να κατασκευάσει νέες αίθουσες δικαστηρίων για να διαχειριστεί τις χιλιάδες διώξεις σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φθάσει τις 32.000.
Οι αρχές έχουν προφυλακίσει ή απολύσει ανθρώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση, τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και το δικαστικό σώμα και έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορούν ότι οργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
«Θα ανεγείρουμε νέες αίθουσες δικαστηρίων σύμφωνα με τις ανάγκες», δήλωσε ο Μποζντάγ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν αναμένει να διεξαχθούν μαζικές δίκες με «χιλιάδες κατηγορουμένους» και διευκρίνισε πως μερικά από τα 32.000 πρόσωπα που κρατούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν μπορεί να απελευθερωθούν καθώς θα προχωρεί η νομική διαδικασία. Διευκρίνισε πως οι δίκες θα διεξαχθούν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. 
pronews