23.9.16

Σκληρή απάντηση Ιερώνυμου προς Ν.Φίλη: «Η Ορθοδοξία είναι υπόθεση του λαού και όχι δική σου»


«ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη του απαντάει σκληρά για τους σχεδιασμούς του περί «ουδετερόθρησκου» κράτους και σχολείου: «Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού»  

Φυσικά δεν παρέλειψε να απαντήσει στον Νίκο Φίλη ο οποίος επιχείρησε να απαξιώσει την Εκκλησία με το διασταλτικό και ασαφές ερώτημα «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;».
«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηείες τωοποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» αναφέρει μια σαφή επιχειρηματολογία πέντε σημείων αποδομεί εν τη γενέση του τον ισχυρισμό του υπουργού Παιδείας ότι την περίοδο της επταετίας η Εκκλησία συνεργαζόταν επί της ουσίας με τη τότε παράνομη στρατιωτική κυβέρνηση.
Αναφέρει μάλιστα ότι ο Ν.Φίλης με τους σχεδιασμούς του επιχειρεί την παραβίαση του Συντάγματος προφανώς αναφερόμενος στο άρθρο 13 του Καταστατικού Χάρτη της χώρας που αναφέρει:
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.
3. Oι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας. 
4. Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους. 
5. Kανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.
 Το οποίο φυσικά συμπληρώνεται από το άρθρο 3.1
«Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.»
Διαβάστε την επιστολή που απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τον υπουργό Παιδείας:
selida_1