11.9.16

Κανένας κατάλληλος για πρωθυπουργός!!!


Ο Κυριάκος ανοίγει την ψαλίδα από τον Τσίπρα στην πρωθυπουργική καταλληλότητα


Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα που κατά καιρούς καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, αφορά φυσικά την πρωθυπουργική καταλληλότητα. Δηλαδή, το πόσο έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός κόμματος εξουσίας, που είτε διεκδικεί την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου, ως εν ενεργεία Πρωθυπουργός, είτε διεκδικεί την… άλωση της πρωθυπουργικής κατοικίας, ως σημερινός Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το εύρημα έχει φυσικά και τις στρεβλώσεις του. Για παράδειγμα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει ένα φυσικό προβάδισμα έναντι εκείνου που επιδιώκει να τον διαδεχθεί, μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας. Και ταυτόχρονα, πολλές φορές ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία στις δημοσκοπήσεις, ηττάται τελικά στις κάλπες, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάρρευση του διδύμου Σημίτη-Παπανδρέου στις εκλογές του 2004, με αντίπαλο τον Κώστα Καραμανλή.
Σήμερα, όπως προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Οριακό μεν, αλλά αξιοσημείωτο, υπό την έννοια ότι ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός, αλλά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ποσοστό 29,6%, έναντι 27,4% του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το +2,4%, συνιστά άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Κάπα Research για το “Βήμα της Κυριακής”, όταν τα ποσοστά διαμορφώνονταν στο 29,1%-28%, δηλαδή η διαφορά ήταν στο +1,1% υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Φυσικά, μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ο… κανένας, και το εντυπωσιακό ποσοστό του 42%. Δείγμα της απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
http://ysterografa.gr/