5.8.16

Ο Τσίπρας ετοιμάζει Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο


Το «μέτωπο του Νότου» απέναντι στην «ορθοδοξία του Βορρά» συγκροτεί ο Αλέξης Τσίπρας. Τον Σεπτέμβριο – πιθανότατα στις 9 του μήνα – εκτιμάται ότι στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δηλαδή Ρέντσι, Ολάντ, Ραχόι και Κόστα.

Ο στόχος της συνάντησης θα είναι η διαμόρφωση ενός μετώπου το οποίο θα διεκδικήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στην Ε.Ε. και παράλληλα να δοθεί έμφαση στην =υπέρβαση της κρίσης με βάση την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Επισημαίνεται ότι η Γαλλία είναι στα πρόθυρα και οικονομικής κρίσης, η Ιταλία βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο κυρίως για την κατάσταση των τραπεζών της, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία οριακά απέφυγαν την επιβολή κυρώσεων.
Υπογραμμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας είναι κεντροαριστερής κατεύθυνσης και μάλιστα στην περίπτωση της Πορτογαλίας συμμετέχουν και τα κόμματα της αριστεράς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της Ισπανίας όπου σήμερα υπάρχει εντολοδόχος πρωθυπουργός ο συντηρητικός Ραχόι.

huffingtonpost.gr