2.7.16

ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Άρση των capital controls για τις νέες καταθέσεις


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Την εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων θα αφορά η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας έτσι το «σήμα» στους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους είτε από το «στρώμα» είτε από το εξωτερικό.
 
Το θέμα είναι απλό, για να αρθούν ολοκληρωτικά τα capital controls που τόσο έχουν στοιχήσει στην ελληνική οικονομία (όπως άλλωστε δείχνουν και τα πρόσφατα συνεχόμενα «κανόνια») πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Χρειάζονται κίνητρα για αυτό.
 
Το θέμα εξετάζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει στα χέρια του την θετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πράσινο φως έχει δώσει και η Κομισιόν.
 
Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.
 
Σε συνάρτηση με το waiver, η άρση των capital controls για το νέο χρήμα είναι μια πολύ σοβαρή κίνηση που μπορεί σύντομα να φέρει την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
 
To waiver, δηλαδή, η εξαίρεση με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγυήσεις ομολόγα κρατών-μελών για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες που έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση,και αρκεί να βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ε.Ε, με την επαναφορά του ήδη έχει τεράστια ψυχολογική επίδραση καθώς αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή της χώρας, και του τραπεζικού συστήματος, σε κατάσταση κανονικότητας.
 
Αν όλα πάνε καλά ίσως η αρχή του 2017 να βρει την χώρα με πλήρη άρση των capital controls.
 
Πάντως για να επιστρέψουν οι καταθέσεις θα πρέπει να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη κων καταθετών απέναντι στις τράπεζες πρωτίστως για την αξιοπιστία τους και να μην φοβούνται ότι θα υπάρχουν «άβολα» ερωτήματα από τα τραπεζικά ιδρύματα περί προελεύσεως των χρημάτων.
pronews