2.7.16

Μακελειό στο Μπανγκλαντές


Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής σε εστιατόριο στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη πολύωρη ομηρία δεκάδων ανθρώπων από ενόπλους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC, 20 όμηροι σκοτώθηκαν από τους εξτρεμιστές.



Έξι ένοπλοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά στρατιωτών, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη​Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο «Holey Artisan Bakery Cafe», εξουδετερώνοντας τους δράστες και απελευθερώνοντας τους ομήρους. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, έξι ένοπλοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά στρατιωτών, ενώ ένας ακόμη συνελήφθη. Την ανάληψη της ευθύνης ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Μεταξύ των 13 ομήρων που διασώθηκαν ήταν ένας τουρίστας από την Ιαπωνία (ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα) και δύο από τη Σρι Λάνκα.«Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε. Η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του στρατού Ρασιντούλ Χάσαν. Από τη μεριά της η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή της «είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία». «Πρόκειται για μια απαίσια ενέργεια. Τι είδους Μουσουλμάνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία. Ο λαός πρέπει να αντισταθεί σε αυτούς τους τρομοκράτες» είπε.

Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ασιατική χώρα από εξτρεμιστές​Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο ισχυρισμό του πρέσβη της Ιταλίας στην Ντάκα Μάριο Πάλμα, ότι επτά Ιταλοί βρίσκονταν μέσα στο εστιατόριο την ώρα της επίθεσης των εξτρεμιστών. Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον ένας Ιταλός βρίσκεται μεταξύ των νεκρών. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο« Νέα Κίνα», οι ένοπλοι είχαν ζητήσει την απελευθέρωση ενός ηγέτη της εκτός νόμου μαχητικής οργάνωσης Τζαμάατ-ουλ-Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές (JMB), ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα.

Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ασιατική χώρα από εξτρεμιστές. Στην πλειονότητά τους οι επιθέσεις στόχευαν μεμονωμένα πρόσωπα (bloggers, συγγραφείς, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς και μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων), γι' αυτό και η συγκεκριμένη υπόθεση ομηρίας στο εστιατόριο έχει προκαλέσει προβληματισμό στις αρχές καθώς δείχνει ότι ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου που απαιτούσε προσεκτική μελέτη και καλό συντονισμό.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας...

Τραυματισμένος αστυνομικός απομακρύνεται από συναδέλφους του
Τραυματισμένος αστυνομικός απομακρύνεται από συναδέλφους του





Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις του στρατού
Επί τόπου έσπευσαν δυνάμεις του στρατού




Ο χώρος περιμετρικά της επιχείρησης αποκλείστηκε
Ο χώρος περιμετρικά της επιχείρησης αποκλείστηκε


Ομάδα πυροτεχνουργών ετοιμάζεται να επέμβει
Ομάδα πυροτεχνουργών ετοιμάζεται να επέμβει




zougla.gr