12.7.16

Ιστορική απόφαση για την Κίνα: Δεν έχει δικαιώματα στη Νότια Σινική Θάλασσα (φωτό)


Μια εξαιρετικής σημασίας απόφαση το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναφορικά με τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας υφάλων και ατόλων στη Νότια Σινική Θάλασσα, έκρινε σήμερα η Κίνα δεν έχει "ιστορικά δικαιώματα" επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δίνοντας δίκιο στη Μανίλα στην απόφασή του επί της προσφυγής των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
 
«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.
 
Η διαφορά ήταν μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τρία χρόνια μετά από την στιγμή που οι Φιλιππίνες έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηριζόμενες από το Μπρουνέϊ, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χώρες που διεκδικούν κυριαρχία επί των νήσων της αμφισβητουμένης περιοχής.
 
 
Μέχρι σήμερα, σποραδικά περιστατικά βίας μεταξύ κινεζικών δυνάμεων με εκείνων των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν καταγραφεί, με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου να αποτελεί την πρώτη διεθνή νομική απόφαση για το θέμα, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και για άλλες υποθέσεις αναφορικά με το δίκαιο της θάλασσας και την κυριαρχία στις θαλάσσιες ζώνες, γεγονός που φέρνει την περίπτωση των Ιμίων και του Αιγαίου ξανά στο διεθνές προσκήνιο.  
 
Πρέπει να διευκρινιστεί πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα αποφασίσει για την  κρατική κυριαρχία επί των νήσων, αλλά θα αποφανθεί αναφορικά με το ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να συντρέχουν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ώστε να δημιουργηθούν εδαφικά δικαιώματα στις γύρω θάλασσες και αυτό γιατί για περισσότερο από ένα χρόνο η Κίνα έχει ανακτήσει περισσότερα από 7.000 στρέμματα γης στη θάλασσα μέσα από την δημιουργία τεχνιτών νησιών τα οποία βάσει του διεθνούς δικαίου δεν είναι νησιά και άρα δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως τα φυσικά νησιά.  
 
Στο παρελθόν η Κίνα είχε δηλώσει πως ούτε θα δεχθεί, ούτε  θα συμμετάσχει  στη μονομερή διαιτησία που ξεκίνησε από τις Φιλιππίνες. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάσισε  πως η άρνηση της δικαιοδοσίας του από την Κίνα δεν του στερεί τη δικαιοδοσία αλλά ούτε από της Φιλιππίνες το δικαίωμα να καταφύγει μονομερώς στο δικαστήριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έχει ήδη δηλώσει πως η χώρα θα αγνοήσει την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε πως η κινεζική πλευρά, αν και απορρίπτει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου για το ζήτημα, παρουσίασε τα νομικά της επιχειρήματα ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα η  Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία, πραγματοποιώντας μεγάλα ναυτικά γυμνάσια.
 
Η στάση της Ιαπωνίας
 
Από την πλευρά της η Ιαπωνία παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα  «Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνο σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση στην Σινική Θάλασσα», πρόσθεσε.Το Τόκιο, ωστόσο, ανησυχεί περισσότερο μήπως η Κίνα αναλάβει επίσης δράση στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα, όπου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας έχουν μια άλλη εδαφική διαφορά και αφορά τα νησιά Ντιαογιού όπως ονομάζονται στην Κίνα και Σενκάκου, όπως ονομάζονται στην Ιαπωνία.
pronews