29.7.16

Αερομαχία κυβέρνησης αντιπολίτευσης στην Πάρο


Πόλεμος δηλώσεων για την αποστολή που θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό


«Η αντιπροσωπία θα επιστρέψει αυθημερόν με χορηγία της Aegean», λέει το Μαξίμου - «Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές», λέει η Συγγρού

Δεν έχει τέλος η πολιτική διαμάχη εξαιτίας της τροπολογίας της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία καταργείται ο περιορισμός των δαπανών στις αποστολές του πρωθυπουργού και των υπουργών, προκαλώντας πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο. 

Κύκλοι του Μαξίμου διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΝΔ για την κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού» και κατηγορούν το γαλάζιο  στρατόπεδο ότι «επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες». Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι «η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean». «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές», τονίζουν από την κυβέρνηση 

Στην αντεπίθεση η Συγγρού, η οποία ανταπαντά οτι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει την προκλητική τροπολογία. «Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο!», τονίζουν  και προσθέτουν ό,τι: «Ας μην ανησυχούν όμως. 
Πολύ σύντομα η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές». Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει», υπογραμμίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Πιο αναλυτικά, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ψήφιση της τροπολογίας η κυβέρνηση επιτέθηκε στη ΝΔ, χωρίς να απαντήσει για την κατάργηση του πλαφόν στα έξοδα των συνοδών στις κυβερνητικές αποστολές. 

«Προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η ΝΔ επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου», αναφέρει το σημείωμα και συνεχίζει:

«Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean. Έτσι, μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα», καταλήγει το Μαξίμου. 

H Δημοκρατική Συμπαράταξη 

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος  αναφέρει ότι «Αποκαλύψαμε και στηλιτεύσαμε χθες στη Βουλή την Κυβερνητική μεθόδευση προκειμένου να περάσει στα «κρυφά» στη λήξη της συνεδρίασης η απαράδεκτη τροπολογία για «χρυσή κάρτα απεριορίστων διαδρομών και διαμονών, άνευ πιστωτικού ορίου» για ομαδικές αποστολές του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του». 

Όπως τονίζει «Σήμερα που «βοά ο τόπος», καθώς την ώρα που η κοινωνία στενάζει και η Κυβέρνηση την προκαλεί, δεν αισθάνονται άραγε την ανάγκη εκτός, από τα non paper έστω μιας διαρθρωτικής κίνησης, προκειμένου να προστατέψουν το κύρος και τις λειτουργίες των κορυφαίων θεσμών της χώρας;». «Εμείς πάντως αυταπάτες για την μετάλλαξή τους δεν έχουμε, αυτοί φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι το αποδεικνύουν καθημερινά με τέτοιες πρακτικές», καταλήγει ο κ. Κουτσούκος.


Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή σχολίασε  τα περί χορηγίας της Aegean. «Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά δύο στοιχεία: Πρώτον τον Κώδικα δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης, άρθρο 8: “Τα μέλη της κυβέρνησης  δεν αποδέχονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα εκτός αν πρόκειται για συνηθισμένη φιλοξενία ή δώρα μικρής αξίας που δίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της εθιμοτυπίας όταν εκπροσωπούν την Ελληνική κυβέρνηση υπό επίσημη ιδιότητα. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται  σε κατάλογο που τηρείται στο γραφείο τύπου του υπουργού”. Δεύτερον:  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως   Αποφάσεις ολομέλειας της Βουλής 18 Απριλίου του 2016. Αρθρο 4 “Δώρα σχετικές παροχές και ωφελήματα. Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα των οποίων η φύση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων ευρώ θεωρείτε κατά τεκμήριο και σύμφωνα με την διεθνή πρακτική ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας. Σε περίπτωση έγγραφης και επώνυμης αναφοράς όπως και στην περίπτωση κατά την οποία βουλευτής αμφιβάλει κατά του πρακτέου το ζήτημα ελέγχεται από την ειδική μόνιμη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας». «Καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό που έχει ανακύψει σήμερα με την «χορηγία» και εδώ χρειάζεται πλέον η κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», υπογράμμισε.

Ποτάμι 
Ο Γιώργος Αμυράς βουλευτής Β΄ Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, προέβη σε δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με την τροπολογία συνοδών στα ταξίδια του Πρωθυπουργού. «Είναι στενάχωρο να βλέπεις μια κυβέρνηση καλοκαιριάτικα να περνάει νόμους μόνο και μόνο για να βάλει την κουστωδία του πρωθυπουργού σε πεντάστερο ξενοδοχείο στην Πάρο. Βέβαια είπα Πάρο θα σας έλεγα λοιπόν αγαπητοί της αυλής του πρωθυπουργού να πάτε και στην Αντίπαρο απέναντι είναι ωραία», δήλωσε και συνέχισε «Αλλά τι λέω εκεί δεν έχει πεντάστερα».

Η απάντηση του Μαξίμου για τη μετάβαση στην Πάρο με την AegeanΗ μετάβαση του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπίας στην Πάρο γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της Aegean η οποία διοργανώνει αυθημερόν ειδική πτήση προς και από την Πάρο στο πλαίσιο του εορτασμού των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου. Αυτό απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και προσθέτει «καμία παραβίαση διάταξης δεν προκύπτει, λόγω της  μεταφοράς της κυβερνητικής αποστολής με την πτήση της Aegean, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μια προγραμματισμένη εμπορική πτήση της εταιρείας, της οποίας τα εισιτήρια δωρίζονται σε βουλευτές ή μέλη της Κυβέρνησης, αλλά είναι μια εξαρχής ειδική πτήση ως μέρος της εκδήλωσης των εγκαινίων, που δεν συνιστά ούτε παροχή ούτε δώρο». Επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «είναι συνηθισμένο σε δώρα και παροχές καλά θα κάνει να μην διαστρεβλώνει Κώδικες που ποτέ δεν σεβάστηκε». «Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι για τη «άγονη γραμμή Αθήνα-Πάρος» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δαπανούσαν 4,5 εκατ.  ευρώ το χρόνο σε επιδοτήσεις. Η νέα γραμμή Αθήνα-Πάρος δεν στοιχίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο», καταλήγει το Μαξίμου. 
protothema