17.7.16

Την έκδοση των 8 Τούρκων προανήγγειλε και ο Βίτσας αλλά οι νομικοί συνιστούν προσοχή


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη, αναφέρθηκε στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Και ο κ.Βίτσας πρανήγγειλε την έκδοση των οκτώ ισχυριζόμενος ότι τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι ισχυρά.
Από την άλλη υπάρχουν και τα νομικά επιχειρήματα όπως αυτά του γνωστού δικηγορου Αλέξανδρου Λυκουρέζου ο οποίος λέει ότι “η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Τι είπε ο κ.Βίτσας:
Για την παράδοση του τουρκικού ελικοπτέρου στις τουρκικές αρχές:
Έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις εξελίσσονται γρήγορα, εφόσον υπάρχει το σχετικό αίτημα. Δεν είχαμε λόγο να κρατάμε το ελικόπτερο. Η επικοινωνία γίνεται ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και το αντίστοιχο τουρκικό υπουργείο, μέσω της διπλωματικής οδού. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν εμπλέκεται. 
Για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που πέρασαν στο ελληνικό έδαφος:
Αυτό που θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι το ελληνικό και το δημόσιο διεθνές δίκαιο. Απ’ ότι γνωρίζω σε λίγη ώρα θα εξεταστεί, σε πρώτο βαθμό, το αίτημα χορήγησης ασύλου αλλά πρέπει να πω, ότι το επιχείρημα υπέρ της έκδοσης από την πλευρά της Τουρκίας, είναι αρκετά ισχυρό, θα έλεγα πολύ ισχυρό. Το γεγονός ότι παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και ότι υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, είναι ένα ισχυρό επιχείρημα. Αρά αυτό που θα γίνει αυτή τη στιγμή: θα εξεταστεί (το αίτημα χορήγησης ασύλου) σε πρώτο βαθμό, θα εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και μετά θα αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης.
Σαν κυβέρνηση βλέπουμε τα πράγματα πολιτικά αλλά αυτή τη στιγμή η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
militaire.gr