19.6.16

Efenpress: Μήπως η δολοφονία ήταν "στημένη" για να επηρεάσει το αποτέλεσμα;


ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

 Αλλαγή υπέρ του «Bremain» τις τελευταίες δύο ημέρες - Πώς η δολοφονία της Jo Cox έσωσε τις Βρυξέλλες

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Εμφανέστατα βολική για τις Βρυξέλλες ήταν η δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ αφού ήδη έχει αρχίσει να παρουσιάζεται αντιστροφή της τάσης υπέρ του λεγόμενου Bremain. 

Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ φέρεται να έχει οριακό προβάδισμα 44%  έναντι του43% υπέρ του Brexit.
 
«Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί», είπε ο Αντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.
 
Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δίνει ποσοστό 45%  υπέρ του Bremain έναντι 42% υπέρ του Brexit.
 
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε 42% στην παραμονή και 45% στην αποχώρηση από την ΕΕ
 
Παράλληλα, μια άλλη δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο ερωημάτων στο 44%.
 
Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 10% αναποφάσιστων οι οποίοι θα αποφασίσουν κυριολεκτικά την τελευταία ημέρα.
 
Όμως οι αναποφάσιστοι σχεδόν πάντα αποφασίζουν με βάση το ρεύμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες. Συνεπώς η δολοφονία της Τζο Κοξ ενδέχεται να παίξει μέγιστο ρόλο στην τελική επιλογή τους.
 
Οι FT συγκεντρώνουν όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και παράγουν έναν μέσο όρο που αντικατοπτρίζει την τάση που κυριαρχεί στην βρετανική κοινωνία. Τρεις ώρες πριν την δολοφονία της Τζο Κοξ η διαφορά υπέρ του Brexit στο σύνολο των μέχρι τότε δημοσκοπήσεων ήταν 5% με τάση διεύρυνσης. Συγκεκριμένα ήταν 48% έναντι 43% που λάμβανε το Bremain.
 
Σήμερα όμως τρεις ημέρες μετά την δολοφονία το ποσοστο του Brexit έπεσε στο 46% έναντι 44% του Bremain. Tα στοιχήματα πλέον είναι υπέρ του Bremain, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προβλέψεις αυτές, καθώς οι εταιρείες στοιχημάτων πάντα επιθυμούν οι πελάτες τους να ΧΑΝΟΥΝ στα πονταρίσματά τους για να έχουν κέρδη οι ίδιες.
Όλα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες κατά πόσον ο Νάιτζελ Φάρατζ που είναι ένας εξαίρετος ρήτορας, μπορέσει να πείσει τους αναποφάσιστους ότι δεν πρέπει να ασχολούνται με την δολοφονία αλλά με το μέλλον της Βρετανίας.
Οι συνεπειες ενός Brexit θα είναι πρωτίστως γεωπολιτικές και στρατηγικού χαρακτήρα, καθώς ένα κράτος θα επιλέξει να περπατήσει στον πλανήτη μόνο του χωρίς να ανήκει πλέον σε έναν συνασπισμό κρατών κρατώντας την οικονομική του ανεξαρτησία. Εάν πετύχει τότε θεωρείται σίγουρο ότι πολλά άλλα κράτη θα επιλέξουν τον ίδιο ακριβώς δρόμο.
 
Άλλωστε το βασικό πρόβλημα είναι καθαρά ελέγχου. Κάποια διεθνιστικά κέντρα θέλουν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο υπερκράτος το οποίο θα έχει σαν πυρήνα του την ΕΕ και μετά την εφαρμογή της TTIP θα περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον βορειομερικανικό χώρο, μέχρι να φτάσει αυτό να περιέχει όλον τον πλανήτη!
 
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι λαοί να πειστούν ότι θα πρέπει να παραδώσουν τις εθνικότητές τους, τις θρησκείες τους, τα ήθη τους, τις παραδόσεις τους προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το πγκόσμμιο υπερσύστημα για το «καλό όλων».
 
Εν ολίγοις θα πρέπει να πειστούν ότι «resistance is futile» (η αντίσταση είναι μάταιη όπως έλεγε η ρομποτοποιημένη φυλή των Borg στο Star Trek) προκειμένου να αποδεχθούν την διαδικασία αποεθνικοποίησης και οικειοθελώς να δεχτούν την ένταξή τους σε ένα παγκόσμιο εντελώς ολοκληρωτικό σύστημα διακυβέρνησης.
 
Σημειώνεται ότι ένα Brexit θα ανάγκαζε την ΕΕ να συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα και στην Ελλάδα καθώς πλέον θα φοβόνταν ότι υπάρχουν διαλυτικές τάσεις που προκλήθηκαν από την τιμωρητική και απρόσωπα σκληρή στάση των Βρυξελλών.
 
Εάν το Brexit πετύχει τότε ένα πρόβλημα για την λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων θα έχει δημιουργηθεί. Συνεπώς προκειμένου να επιτευχθεί «η τελική λύση» ο θάνατος μιας νεαρής μητέρας θεωρείται κάτι το αμελητέο. Πάλι καταλήγουμε στον συλλογισμό του Σέρλοκ Χολμς του διάσημου ήρωα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ: «για να βρούμε τον δολοφόνο βλέπουμε ποιος ωφελείται Γουότσον», μια χαρά ωφελήθηκαν οι Βρυξέλλες και οι ηγεμόνες των αγορών.

pronews